archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Aubergines, mannen en cliffhangers Maeve van der Steen

2014BZ AubergineNee, ik wil het niet hebben over de aubergine als erotisch symbool.
In korte tijd is een aubergine van een vrij onbekende groente geworden tot een sekssymbool. De jongelui – en wie weet hoeveel oudelui – bedoelen met de emoji van de aubergine in een appje: Seks! En wel nu!
Toegegeven, in de veelal erotische sprookjes van duizend-en-een-nacht komt ook menige aubergine voor, zo kan ik me herinneren uit mijn prille jeugd toen ik een paar van die verhalen las (of hoorde, ik weet het niet meer). Ik was een jaar of dertien en vond de sprookjes maar wat spannend. Wat ik nu van die vertellingen het meest fascinerend vind is de kracht van verhalen. Mensen willen verhalen horen, altijd en overal, in de vorm van romans, detectives, thrillers, films, biografieën, Netflixseries, please, vertel mij een verhaal, vertel, vertel, hoe loopt het af?

Ok, nog even snel voor wie niet over de basiskennis van Sjeherazade* beschikt: (rechtstreeks uit Wikipedia, ik zeg het gewoon zoals het is.)

Het kaderverhaal vertelt dat de Perzische Sjah Sjahriaar door zijn vrouw bedrogen was. Ze had gevreeën met een van haar slaven. Hij laat zijn vrouw en de betreffende slaaf daarop doden. Na verloop van tijd besluit de sjah om nooit meer gekwetst te worden en voortaan elke avond een nieuwe maagd te huwen en haar na de huwelijksnacht de volgende ochtend ter dood te laten brengen.
De schrandere dochter van de grootvizier, Sjeherazade, wil de dagelijkse executies van jonge vrouwen een halt toe roepen en vraagt haar vader om haar als bruid aan de sjah aan te bieden. Ze heeft een plan om aan de executie te ontkomen en na met de sjah gevreeën te hebben, vertelt zij hem een verhaal maar stopt abrupt op een spannend moment. Om te weten hoe het afloopt, spaart de sjah haar. De volgende nacht komt het vervolg maar als het verhaal uit is begint Sjeherazade aan een nieuw verhaal. Dit houdt ze 1001 nachten vol en elke nacht wordt afgesloten met een onvoltooid verhaal. Ondertussen schenkt zij Sjahriaar enkele kinderen. Wanneer de verhalen uiteindelijk ten einde zijn, is de sjah zo van haar gaan houden, dat hij haar gratie schenkt en ze zijn definitieve vrouw mag worden.


Conclusie wat mij betreft is dat de cliffhanger ons zo nieuwsgierig maakt dat het levens kan redden. Hoera voor alle spannende vertellingen uit de hele wereld.
Dan gaan wij nu de aubergine aantrekkelijk maken voor mannen. Ik heb me ooit laten vertellen dat aubergines vooral geliefd zijn bij meisjes, en dan vooral bij vega-meisjes.
Wat een flauwekul, aubergines zijn gewoon verrukkelijk in allerhande gerechten, ze zijn zelfs wat vlezig. Verrukkelijk in combinatie met kaas en tomaat zoals in
Melanzane alla Parmigiana en in talloze andere ovenschotels. Liefst met gehakt en aardappel, Moussaka bijvoorbeeld. Vele keukens, van Israël tot India, weten er raad mee.
Maar het allerlekkerst is aubergine als krokant hapje. Niet ingewikkeld om te maken, rustig in de oven knapperig en gaar laten worden.

Voor vier personen

Twee grote of drie kleine aubergines, dat lijkt veel maar ze krimpen tijdens de bereiding. Olijfolie, zout, peper, knoflookpoeder.

Zet de oven op 200ºC.
Was de aubergines en snijd ze in plakken van iets dikker dan 1 cm.
Vet een bakblik dun in met olijfolie.
Leg de plakjes aubergine op het bakblik.
Kwast de plakjes in met olijfolie. Besprenkelen kan ook, maar kwasten is een lekker werkje.
Bestrooi met zuinig zout, en ruim versgemalen peper.
Bestrooi met wat knoflookpoeder.
Draai de plakjes om en kwast ook deze kant in met olie, en strooi er weer bescheiden zout, ruim peper en een vleugje knoflookpoeder over.
Schuif het bakblik in de oven.

De aubergine heeft ongeveer een half uur nodig. Maar misschien iets meer.
Halverwege die tijd de plakjes omdraaien met een spatel. Houd ze sowieso af en toe in de gaten, ze mogen prachtig roodbruin worden maar niet zwart!
De oventemperatuur moet misschien iets lager zijn, dat is nooit precies te zeggen, iedere oven is anders.
Leg de gebakken aubergine op een bord en smullen maar, gewoon als snack bij de borrel met eventueel een beetje marinarasaus, zelfgemaakt of uit een potje.
Maar ik prefereer de aubergine als bijgerecht, het kan bij alles. Vooral heerlijk bij pittig gekruide Turkse gehaktballetjes en Griekse yoghurt met wat mint erdoor.

* in de jaren vijftig en zestig schreef de columniste Miep Racké-Noordijk onder de naam Scheherazade in weekblad Libelle reisverhalen, die waren heel populair, deze schrijfwijze vind ik overigens mooier dan de huidige.

----------

De levensecht aubergine is getekend door Katharina Kouwenhoven.



© 2023 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Aubergines, mannen en cliffhangers Maeve van der Steen
2014BZ AubergineNee, ik wil het niet hebben over de aubergine als erotisch symbool.
In korte tijd is een aubergine van een vrij onbekende groente geworden tot een sekssymbool. De jongelui – en wie weet hoeveel oudelui – bedoelen met de emoji van de aubergine in een appje: Seks! En wel nu!
Toegegeven, in de veelal erotische sprookjes van duizend-en-een-nacht komt ook menige aubergine voor, zo kan ik me herinneren uit mijn prille jeugd toen ik een paar van die verhalen las (of hoorde, ik weet het niet meer). Ik was een jaar of dertien en vond de sprookjes maar wat spannend. Wat ik nu van die vertellingen het meest fascinerend vind is de kracht van verhalen. Mensen willen verhalen horen, altijd en overal, in de vorm van romans, detectives, thrillers, films, biografieën, Netflixseries, please, vertel mij een verhaal, vertel, vertel, hoe loopt het af?

Ok, nog even snel voor wie niet over de basiskennis van Sjeherazade* beschikt: (rechtstreeks uit Wikipedia, ik zeg het gewoon zoals het is.)

Het kaderverhaal vertelt dat de Perzische Sjah Sjahriaar door zijn vrouw bedrogen was. Ze had gevreeën met een van haar slaven. Hij laat zijn vrouw en de betreffende slaaf daarop doden. Na verloop van tijd besluit de sjah om nooit meer gekwetst te worden en voortaan elke avond een nieuwe maagd te huwen en haar na de huwelijksnacht de volgende ochtend ter dood te laten brengen.
De schrandere dochter van de grootvizier, Sjeherazade, wil de dagelijkse executies van jonge vrouwen een halt toe roepen en vraagt haar vader om haar als bruid aan de sjah aan te bieden. Ze heeft een plan om aan de executie te ontkomen en na met de sjah gevreeën te hebben, vertelt zij hem een verhaal maar stopt abrupt op een spannend moment. Om te weten hoe het afloopt, spaart de sjah haar. De volgende nacht komt het vervolg maar als het verhaal uit is begint Sjeherazade aan een nieuw verhaal. Dit houdt ze 1001 nachten vol en elke nacht wordt afgesloten met een onvoltooid verhaal. Ondertussen schenkt zij Sjahriaar enkele kinderen. Wanneer de verhalen uiteindelijk ten einde zijn, is de sjah zo van haar gaan houden, dat hij haar gratie schenkt en ze zijn definitieve vrouw mag worden.


Conclusie wat mij betreft is dat de cliffhanger ons zo nieuwsgierig maakt dat het levens kan redden. Hoera voor alle spannende vertellingen uit de hele wereld.
Dan gaan wij nu de aubergine aantrekkelijk maken voor mannen. Ik heb me ooit laten vertellen dat aubergines vooral geliefd zijn bij meisjes, en dan vooral bij vega-meisjes.
Wat een flauwekul, aubergines zijn gewoon verrukkelijk in allerhande gerechten, ze zijn zelfs wat vlezig. Verrukkelijk in combinatie met kaas en tomaat zoals in
Melanzane alla Parmigiana en in talloze andere ovenschotels. Liefst met gehakt en aardappel, Moussaka bijvoorbeeld. Vele keukens, van Israël tot India, weten er raad mee.
Maar het allerlekkerst is aubergine als krokant hapje. Niet ingewikkeld om te maken, rustig in de oven knapperig en gaar laten worden.

Voor vier personen

Twee grote of drie kleine aubergines, dat lijkt veel maar ze krimpen tijdens de bereiding. Olijfolie, zout, peper, knoflookpoeder.

Zet de oven op 200ºC.
Was de aubergines en snijd ze in plakken van iets dikker dan 1 cm.
Vet een bakblik dun in met olijfolie.
Leg de plakjes aubergine op het bakblik.
Kwast de plakjes in met olijfolie. Besprenkelen kan ook, maar kwasten is een lekker werkje.
Bestrooi met zuinig zout, en ruim versgemalen peper.
Bestrooi met wat knoflookpoeder.
Draai de plakjes om en kwast ook deze kant in met olie, en strooi er weer bescheiden zout, ruim peper en een vleugje knoflookpoeder over.
Schuif het bakblik in de oven.

De aubergine heeft ongeveer een half uur nodig. Maar misschien iets meer.
Halverwege die tijd de plakjes omdraaien met een spatel. Houd ze sowieso af en toe in de gaten, ze mogen prachtig roodbruin worden maar niet zwart!
De oventemperatuur moet misschien iets lager zijn, dat is nooit precies te zeggen, iedere oven is anders.
Leg de gebakken aubergine op een bord en smullen maar, gewoon als snack bij de borrel met eventueel een beetje marinarasaus, zelfgemaakt of uit een potje.
Maar ik prefereer de aubergine als bijgerecht, het kan bij alles. Vooral heerlijk bij pittig gekruide Turkse gehaktballetjes en Griekse yoghurt met wat mint erdoor.

* in de jaren vijftig en zestig schreef de columniste Miep Racké-Noordijk onder de naam Scheherazade in weekblad Libelle reisverhalen, die waren heel populair, deze schrijfwijze vind ik overigens mooier dan de huidige.

----------

De levensecht aubergine is getekend door Katharina Kouwenhoven.

© 2023 Maeve van der Steen
powered by CJ2