archiefvorig nr.lopend nr. |
||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||
Bezigheden > Koken | ||||
Broer en zus | Maeve van der Steen | |||
Vrij Nederland had een paar jaar een heerlijke rubriek op een van de laatste bladzijden, Fratello & Sorella. Karin van Munster schreef haar broer Frans over iets lekkers dat ze had gegeten en broer, olijfboer in Zuid-Italië, schreef haar een verhaaltje terug over zijn leven daar, met zijn vrouw Anna; en over de omgeving, de dorpsfeesten en vooral over het voedsel. Over de viswinkel, over hoe hij zelf worsten maakt, over wat hij en Anna koken. En dan volgde een recept. Foto erbij natuurlijk.
Smullen! Heb een keer een recept gemaakt met linzen, op smaak gebracht met onder andere ansjovis, en dat werd een heel fijn gerecht.
Dan moet er bij Vrij Nederland ineens vernieuwd worden. De bladen weten van gekkigheid niet wat ze moeten doen om het hoofd boven water te houden – de HP is nu maandblad geworden – en dat is begrijpelijk want dit soort bladen zijn randverschijnselen geworden. Dat ik nou als een trouwe hond maar blijf bladeren in deze tijdschriften, veel artikelen lees ik niet of half, betekent niet dat ze het gaan redden vrees ik. Het is als met de papieren kranten: hoe lang bestaan ze nog? Hopelijk voor altijd, hoe moet je zonder, turen op het scherm van je iPad (die ik nog niet heb) of het schermpje van de smartphone is toch niet zo lekker als een blad in handen hebben.
Helaas heeft de vernieuwingsdrift tot gevolg gehad dat Broer en Zus weg moesten. Nu mag schrijfster Marente de Moor de recepten leveren. We geven haar een kans, ze schreef heel aardige stukjes over haar leven op het drielandenpunt waar ze woont, maar of deze mooie vrouw met de merkwaardige lippen mij net zo zal gaan bekoren als broer en zus van Munster betwijfel ik. Het eerste stuk van Marente (twee pagina’s, ja food is hot) ging over Haggis, het beroemde, veel versmade Schotse gerecht, schapenmaag gevuld met ingewanden. Met het recept. Interessant verhaal, maar het zou me verbazen als iemand deze schapenmaag ooit thuis gaat bereiden.
Voorlopig mis ik Fratello & Sorella, en bij wijze van eerbetoon wil ik graag dat recept van die linzen doorgeven. Maar waar heb ik het gelaten? Heb lang gezocht tussen de papieren, oh hoe wanhopig ouderwets, ze hebben toch een website! Met alle recepten natuurlijk.
Of de duvel er mee speelt, ik heb het op de site ook niet kunnen vinden. De Leunstoellezers houden de linzen tegoed, ik zal het vinden, op papier of op de site. Bij dezen geef ik een andere smakelijke schotel door van dit duo, perfect als lunchgerecht. Of een avondmaaltijd, als je er een groene sla bij geeft.
De naam dekt de lading niet helemaal, het is geen echte brandade, maar het is lekker, en daar gaat het om.
Brandade van gerookte forel.
500 gram aardappels
250 gram gerookte forel
scheutje olijfolie
2 eetlepels crème fraîche
2 eetlepels geraspte mierikswortel (eventueel uit potje)
sap van 1 citroen
handje grof gesneden, platte peterselie
zout, versgemalen peper, versgeraspte nootmuskaat
boter
Kook de aardappels met zout gaar, giet af en bewaar het kookvocht. Stamp ze fijn en maak er een puree van met het kookvocht en een scheutje olijfolie. Pluk de gerookte forel uit elkaar in grove stukken. Roer de crème fraîche, mierikswortel, peterselie en een scheutje citroensap door elkaar en voeg dit bij de vis. Roer door elkaar en doe dit bij de puree. Voorzichtig omscheppen, zodat de stukken vis niet te fijn worden. Flink wat peper erbij, wat nootmuskaat en dan proeven of er nog zout en/ of citroensap bij moet. Schep in een ovenvaste schotel, strooi er wat verkruimelde beschuit of geraspt oud brood of paneermeel overheen en leg er klontjes boter op. Laat de puree in de oven onder de grill bruin en warm worden.
Met sla dus en een glas volle, ronde witte wijn.
Een Elzasser bijvoorbeeld, maar in het zuiden van Italië is vast ook wel een passende wijn te vinden. Ten slotte noemden de Grieken Zuid-Italië Enotria, land van de wijn.
****************************
De Leunstoel wordt uitgegeven door:
Het Genootschap De Leunstoel.
Word lid! Ga naar: www.deleunstoel.nl/colofon.php |
||||
© 2012 Maeve van der Steen | ||||
powered by CJ2 |