archiefvorig nr.lopend nr. |
||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||
Bezigheden > Koken | ||||
Hoera het was weer restaurantweek! | Maeve van der Steen | |||
Wat een heerlijk initiatief toch die restaurantweek. Een goed excuus om weer eens uit eten te gaan en dan met een paar vriendinnen in plaats van met je man. Dat vond ik niet alleen, bleek uit de hoeveelheid meisjes met lange haren die zich hadden neergevleid in restaurant 'Bicken' op de Overtoom in Amsterdam. Meisjes met zijn tweeën, drieën of meer en hier en daar een gewoon mannetje en vrouwtje vormden het publiek op deze dinsdagavond. De avond ervoor zat ik bij 'Vis en Ko' aan het Spaarne in Haarlem van de bekende chefkok Imko Binnerts. Wat een prachtig interieur heeft dat restaurant!
Grappig om de overeenkomsten op te merken van beide tenten: ze boden allebei 'brandade' als voorgerecht en een citroentaartje met ijs of kaas als dessert, en ze hadden allebei een nogal duur wijnarrangement. Je kon bij allebei een tussengerecht bestellen, dat zeer aanlokkelijk was maar helaas ook weer een tientje extra kostte – respectievelijk rogvleugel met couscous en varkensnek met gnocchi. We waren ook bang dat het teveel zou worden, vier gangen. Achteraf gezien had het makkelijk gekund, vooral bij Vis en Ko waren de porties zeer bescheiden. Met name wat betreft de koolhydraten; zo'n lepeltje puree van aardappel en pastinaak zet qua vulling geen zoden aan de dijk.
De grap van de restaurantweek is dat je bij een toptent voor slechts € 27,50 een menu krijgt. Helaas doen nu veel te veel restaurants mee, ook eenvoudige die helemaal niet zo duur zijn en waar je dus net zo goed op een willekeurige dag kan gaan eten. Maar de interessantere adressen zijn op de eerste dag, wat zeg ik, op de eerste minuut dat je kan reserveren al volgeboekt (hoe zit dat, vriendjespolitiek, vaste gasten eerst?). Mij is verteld dat in de wat kleinere steden en dorpen veel plek is in de hogere regionen.
En dan nu: zoek de verschillen, altijd een leuk spelletje. Al was de 'Brandade van skrei' bij Vis en Ko helemaal geen brandade (het had een soort losse structuur) het smaakte verrukkelijk, echt een gerecht van een topchef, terwijl die bij Bicken gewoon lekker was.
Het hoofdgerecht was bij Bicken wel erg conventioneel: een gebakken ribeye met een stukje aardappelgratin, heerlijk hoor maar dat maak ik thuis ook vaak, terwijl Imko ons verraste met een wel heel subtiel stukje heilbot met dito saus en plakjes vergeten groente.
De citroentaart bij Imko had ook meer klasse, was krokanter en frisser; jammer genoeg vielen de wijnen bij hem wat duurder uit, zodat de rekening al met al behoorlijk hoog was. Je kan ook zeggen, complimenten aan de chef, want als alles heel lekker is en de ambiance goed, wordt je humeur beter en bestel je graag nog een glaasje wijn.
Thuis gaan we onszelf trakteren op een koolhydraatrijke maaltijd, niet van dat zuinige met die aardappels, zodat je aan één gang genoeg hebt! Geniet vandaag of morgen van de maar zo kort verkrijgbare fijne lichtgroene raapsteeltjes. En neem een lekker flesje Cremant de Loire vooraf of erbij van een tientje de fles in plaats van een tientje het glas.
Raapsteeltjes à l'Hollandaise
Per persoon:
400 gram kruimige aardappels
1 bosje raapstelen
klontje boter, scheutje melk
eetlepel creme fraiche
versgemalen peper en zout
Schil, kook en was de aardappels en kook ze met wat zout in niet te ruim water in twintig minuten, of langer, zo gaar dat ze makkelijk snel te stampen zijn (maak je een portie voor één persoon, kan je eenvoudig prakken met een vork).
De raapsteeltjes heb je intussen goed gewassen, van worteltjes ontdaan, gedroogd in de slacentrifuge en fijngesneden.
De aardappels mengen met de melk (de ene soort aardappel zuigt wat meer op dan de andere, dus een hoeveelheid is moeilijk te geven) boter, crème fraiche en de versgemalen peper, even kloppen met een houten lepel en nu de raapsteeltjes erdoor roeren.
Meteen opdienen! Wees eens origineel en geef er gebakken niertjes bij – zie mijn recept 'Een nier is niervormig' (jrg 2, nr 2), maar laat de champignons dit keer weg.
Vleesverlaters hebben natuurlijk al blokjes Hollandse jonge kaas of Mozzarella door het stampotje geroerd.
Gezellig met elkaar kletsen onder het eten net zoals je in een restaurant zou doen. Ben je alleen dan kan de televisie als tafelgenoot dienen.
****************************************************
De Leunstoel wordt uitgegeven door Het Genootschap De Leunstoel.
Leden van het Genootschap zijn: Jaap van Lakerveld, Jan Hoorweg, Katharina Kouwenhoven, Henk Klaren, Dik Kruithof, Gábor Budavári, Michiel van der Mast, Maeve van der Steen, Willem Minderhout, Barbara Muller, Joop Quint, Gerda-Joke Zwart, Michiel Hoorweg, Hans Meijer, Gerbrand Muller, Peter Schröder, Carlo van Praag, Rob Kieft, Ruud van Ruijven, Frits Hoorweg, Tom Duijkers en Ruud Klein. |
||||
© 2011 Maeve van der Steen | ||||
powered by CJ2 |