archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Kipperdekip Maeve van der Steen

0702BZ Kippetje
‘Het meest veelzijdige stukje vlees, kip!’ Campagne ondersteund door de Europese Unie hoor je er dan heel snel achteraan. (Wakker Dier reageerde met een tegen-spotje: 'Kip het meest mishandelde stukje vlees!') Wat betekent dat? Dat de Europese Unie wil dat we veel kip eten? Om de kippenboeren in Europa te steunen neem ik aan, niet om onze gezondheid te bevorderen. Dan moet ik in een Engelse krant lezen dat in Nederland de kipfilets worden geïnjecteerd of anderszins bewerkt met eiwit van runderen of varkens, dit om gemakkelijker water te kunnen toevoegen, waardoor het gewicht toeneemt en je dus de klant minder kip voor meer geld kunt verkopen. Zielig voor moslims en hindoestanen die geen varken of rund willen eten, schreef het artikel, en ik zou daaraan willen toevoegen: zielig voor ons allemaal, dat dit toch al door dierenmishandeling belachelijk goedkope product, nog eens een keertje wordt opgeblazen.
Marianne Thieme, Keuringsdienst van Waarde, Johannes van Dam, ik weet dat jullie je best al doen, maar ga door met de strijd, en Voedsel en Waren Autoriteit, waar blijven jullie?

Dan te bedenken dat ik als kind zo graag kip at, coq au vin was mijn lievelingsgerecht als we in Frankrijk op vakantie waren. Thuis aten we wel eens gevulde kip en vooral die bread stuffing vond ik heerlijk, daar ging brood, ei en salie in. Dus toen ik laatst op televisie het lievelingsgerecht van Charles de Gaulle zag bereiden, de ‘poule au pot’, dacht ik: zo’n hele kip, die moeten we toch een beetje meer kunnen vertrouwen dan die enge, door Sonja Bakker zo veelvuldig voorgeschreven kipfilet.
We gaan dus welgemoed naar slager of poelier en kopen daar een Bresse kip of een goede Nederlandse. Helaas niet zo makkelijk te verkrijgen in de winkel (je ziet ze wel in dure restaurants) maar misschien kan de poelier er een bestellen. Koop in ieder geval een beest dat er niet al te bleek uitziet, een beest waarvan je denkt dat het een beetje geleefd heeft.
Koop meteen een ons kippenlevers en ga naar de groenteboer voor wat ouderwetse groentes. Begin op je gemakje ’s ochtends met het bereiden, of doe het vullen van de kip de dag ervoor.

Kip in de pot.
Voor 2 à 3 personen, of 4 bescheiden eters

1 flinke, liefst Bresse kip
halve groene kool, een paar wortelen, halve selderijknol, twee meiraapjes pond lekkere, niet-kruimige aardappeltjes, bijvoorbeeld roseval
een paar preien
boter, olie, een paar druppels wijnazijn

Voor de vulling:
half pond varkensgehakt (of half om half gehakt)
100 gram kippenlever
twee oude witte boterhammen in stukjes
melk
1 ei
fijngesneden peterselie
fijngehakt sjalotje, twee tenen knoflook, geplet met groot mes
salie, peper, zout
scheutje cognac of whisky

Water met kippenbouillonblokje, of wat zout, en twee blaadjes laurier. Het mooist is natuurlijk om echte kippenbouillon te gebruiken, een slimme kok heeft altijd wat bouillon in de diepvries.

Begin met de vulling. Week het brood in de melk. Snijd de kippenlever klein en meng met gehakt, ei, peterselie, kruiden, ui, knoflook en het uitgeknepen brood, voeg daarna een scheutje drank toe.
Vul hiermee de kip, die van binnen en buiten gezouten en gepeperd is. Bind netjes op, zodat de vulling er niet uit kan vallen. Zet in de koelkast, voor minstens een paar uur.

Kook de kip in een niet te grote pan ongeveer anderhalf uur zachtjes in de bouillon, hij moet bijna onderstaan. Maak de groente schoon en snijd in nette stukken, vierkanten of wat je leuk vindt, de prei in lange stukken. Kool even apart houden. Giet of schep het grootste deel van de bouillon in een ruime pan en kook hierin de groenten gaar in volgorde van de hoeveelheid tijd die ze nodig hebben, dus: eerst aardappels, dan raapjes en selderij en dan de prei. Kool, in reepjes, in een andere pan even stoven met bouillon en een klontje boter.
Meng in een kommetje een paar eetlepels olie en een paar druppels azijn.

Nu het grote opmaken. Als er een handig persoon in de buurt is, laat hem of haar de kip netjes doorsnijden en op een grote schaal leggen. Drapeer de groente eromheen. Druppel het olie- en azijnmengsel over het geheel. Snijd de vulling in plakjes. Giet een deel van de bouillon eroverheen. Je kan de groente ook op een andere schaal serveren. Als het een beetje een puinhoop wordt, niet getreurd, de smaak zal alles goedmaken!

Geef er licht geroosterde sneetjes stokbrood bij, en eventueel nog een kommetje mayonnaise, liefst zelf bereid en vermengd met een eetlepel mosterd, en wat augurkjes.

Een fles goede Beaujolais-Villages van zeker drie jaar oud smaakt hier goed bij. Een goede Bourgogne is hier ook fantastisch bij maar omdat alleen dure Bourgognes lekker zijn kan je een Pinot Noir uit een ander nieuwe-wereldland nemen. Verwar alleen nooit Pinot Noir met Pinotage (een veel mindere druif).
Bon appétit!
 
********************************
De Leunstoel is gebouwd door Peppered.
Ga voor informatie over dat bureau naar www.peppered.nl


© 2009 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Kipperdekip Maeve van der Steen
0702BZ Kippetje
‘Het meest veelzijdige stukje vlees, kip!’ Campagne ondersteund door de Europese Unie hoor je er dan heel snel achteraan. (Wakker Dier reageerde met een tegen-spotje: 'Kip het meest mishandelde stukje vlees!') Wat betekent dat? Dat de Europese Unie wil dat we veel kip eten? Om de kippenboeren in Europa te steunen neem ik aan, niet om onze gezondheid te bevorderen. Dan moet ik in een Engelse krant lezen dat in Nederland de kipfilets worden geïnjecteerd of anderszins bewerkt met eiwit van runderen of varkens, dit om gemakkelijker water te kunnen toevoegen, waardoor het gewicht toeneemt en je dus de klant minder kip voor meer geld kunt verkopen. Zielig voor moslims en hindoestanen die geen varken of rund willen eten, schreef het artikel, en ik zou daaraan willen toevoegen: zielig voor ons allemaal, dat dit toch al door dierenmishandeling belachelijk goedkope product, nog eens een keertje wordt opgeblazen.
Marianne Thieme, Keuringsdienst van Waarde, Johannes van Dam, ik weet dat jullie je best al doen, maar ga door met de strijd, en Voedsel en Waren Autoriteit, waar blijven jullie?

Dan te bedenken dat ik als kind zo graag kip at, coq au vin was mijn lievelingsgerecht als we in Frankrijk op vakantie waren. Thuis aten we wel eens gevulde kip en vooral die bread stuffing vond ik heerlijk, daar ging brood, ei en salie in. Dus toen ik laatst op televisie het lievelingsgerecht van Charles de Gaulle zag bereiden, de ‘poule au pot’, dacht ik: zo’n hele kip, die moeten we toch een beetje meer kunnen vertrouwen dan die enge, door Sonja Bakker zo veelvuldig voorgeschreven kipfilet.
We gaan dus welgemoed naar slager of poelier en kopen daar een Bresse kip of een goede Nederlandse. Helaas niet zo makkelijk te verkrijgen in de winkel (je ziet ze wel in dure restaurants) maar misschien kan de poelier er een bestellen. Koop in ieder geval een beest dat er niet al te bleek uitziet, een beest waarvan je denkt dat het een beetje geleefd heeft.
Koop meteen een ons kippenlevers en ga naar de groenteboer voor wat ouderwetse groentes. Begin op je gemakje ’s ochtends met het bereiden, of doe het vullen van de kip de dag ervoor.

Kip in de pot.
Voor 2 à 3 personen, of 4 bescheiden eters

1 flinke, liefst Bresse kip
halve groene kool, een paar wortelen, halve selderijknol, twee meiraapjes pond lekkere, niet-kruimige aardappeltjes, bijvoorbeeld roseval
een paar preien
boter, olie, een paar druppels wijnazijn

Voor de vulling:
half pond varkensgehakt (of half om half gehakt)
100 gram kippenlever
twee oude witte boterhammen in stukjes
melk
1 ei
fijngesneden peterselie
fijngehakt sjalotje, twee tenen knoflook, geplet met groot mes
salie, peper, zout
scheutje cognac of whisky

Water met kippenbouillonblokje, of wat zout, en twee blaadjes laurier. Het mooist is natuurlijk om echte kippenbouillon te gebruiken, een slimme kok heeft altijd wat bouillon in de diepvries.

Begin met de vulling. Week het brood in de melk. Snijd de kippenlever klein en meng met gehakt, ei, peterselie, kruiden, ui, knoflook en het uitgeknepen brood, voeg daarna een scheutje drank toe.
Vul hiermee de kip, die van binnen en buiten gezouten en gepeperd is. Bind netjes op, zodat de vulling er niet uit kan vallen. Zet in de koelkast, voor minstens een paar uur.

Kook de kip in een niet te grote pan ongeveer anderhalf uur zachtjes in de bouillon, hij moet bijna onderstaan. Maak de groente schoon en snijd in nette stukken, vierkanten of wat je leuk vindt, de prei in lange stukken. Kool even apart houden. Giet of schep het grootste deel van de bouillon in een ruime pan en kook hierin de groenten gaar in volgorde van de hoeveelheid tijd die ze nodig hebben, dus: eerst aardappels, dan raapjes en selderij en dan de prei. Kool, in reepjes, in een andere pan even stoven met bouillon en een klontje boter.
Meng in een kommetje een paar eetlepels olie en een paar druppels azijn.

Nu het grote opmaken. Als er een handig persoon in de buurt is, laat hem of haar de kip netjes doorsnijden en op een grote schaal leggen. Drapeer de groente eromheen. Druppel het olie- en azijnmengsel over het geheel. Snijd de vulling in plakjes. Giet een deel van de bouillon eroverheen. Je kan de groente ook op een andere schaal serveren. Als het een beetje een puinhoop wordt, niet getreurd, de smaak zal alles goedmaken!

Geef er licht geroosterde sneetjes stokbrood bij, en eventueel nog een kommetje mayonnaise, liefst zelf bereid en vermengd met een eetlepel mosterd, en wat augurkjes.

Een fles goede Beaujolais-Villages van zeker drie jaar oud smaakt hier goed bij. Een goede Bourgogne is hier ook fantastisch bij maar omdat alleen dure Bourgognes lekker zijn kan je een Pinot Noir uit een ander nieuwe-wereldland nemen. Verwar alleen nooit Pinot Noir met Pinotage (een veel mindere druif).
Bon appétit!
 
********************************
De Leunstoel is gebouwd door Peppered.
Ga voor informatie over dat bureau naar www.peppered.nl
© 2009 Maeve van der Steen
powered by CJ2