archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Rauw op je maag Maeve van der Steen

0410BZ Koken
Hoefde ik laatst niet te werken 's avonds, moest ik naar een feestje in Tuschinski, kon er weer niet uitgebreid gekookt en gegeten worden. Naar een feestje moeten, dat klinkt wel heel nuffig en blasé, en eerlijk gezegd vind ik zoiets ook geen straf, altijd leuk om je vol verwachting op te tutten en daarna op je mooiste schoenen die prachtige bioscoop binnen te lopen, en verwelkomd te worden met een glas champagne. Maar als de loper doorweekt is van de regen, en de dames staan je op te wachten met bladen met glazen Coebergh bessenjenever, denk je al gauw: 'oh ja, natuurlijk, Hollywood op klompen'.

Dit zijn feestjes waar de sponsors, de bobo's, artiesten en producenten niet komen om lol te maken, maar om hun werk doen, namelijk hun product verkopen. In mijn geval betekent dat: mezelf verkopen. Je kan dus niet eens flink aangeschoten worden of onaardig zijn, of potentiële werkgevers niet herkennen. Of met volle mond praten. Wat ik voortdurend deed want de hapjes waren werkelijk heerlijk, fris en gevarieerd: stukjes ossehaas met exotische saus, zalm met een ondefinieerbaar sausje eronder en rauwe tonijn met daaronder een aardappelsaladetje, om er een paar te noemen. Ze werden opgediend in een soort royaal uitgevallen borrelglazen. En er kwam toch nog champagne maar die dan weer niet in een glas, maar in een klein, roze, ondoorzichtig flesje, met een rietje. Hoe verzin je het! Alcoholhoudende drank met een rietje, daar word je veel te snel dronken van. Dus het rietje eruit gegooid en het flesje aan de mond gezet, alsof je een biertje drinkt. Hoewel de champagne prima was (Piper), smaakte het half niet zo lekker als wanneer je het uit een elegant glas drinkt, kijkend naar de belletjes die omhoog stijgen. Het oog wil ook wat is in dit geval een understatement.

Natuurlijk toch drie van die flesjes veel te snel (als bier inderdaad) achterover gekeild en me met de laatste tram naar huis gespoed, me verheugend op een avond lekker lang tafelen. Een stuk of vier gangen met een gezelschap van een stuk of vier mensen.

Te beginnen met rauwe dingen, waar ik in Frankrijk altijd zo van geniet

Crudités
Een komkommer
Twee hardgekookte eieren
Twee gekookte bieten
Een paar tomaten
Een ui of een paar sjalotjes
Twee ons wortel
Olie, azijn, mosterd, mayonaise
Zout, versgemalen peper, flinke teen knoflook, peterselie.

De komkommer schillen en in heel dunne plakjes snijden, in een kom mengen met een flinke schep zout, minstens een uur laten staan.
De bieten, tegenwoordig gelukkig geschild en wel in een vacuüm zak te koop, in kleine blokje snijden. Zorg dat je geen wit T-shirt aanhebt want bietenvlekken krijg je er nooit uit.
De worteltjes raspen met een rasp of malen of hoe je dat noemt met een keukenmachine.
Peterselie fijnhakken.

Nu een dressing maken van weinig olie, veel azijn, en een beetje mosterd. Vlak voor het aan tafel gaan:
De komkommer goed uitknijpen en mengen met een beetje van de dressing en wat fijngehakte ui.
De wortel mengen met wat knoflook uit de knijper, dressing en een lepel mayonaise. De biet met dressing en knoflook.
De eieren in tweeën snijden. De tomaten in dunne plakjes snijden en pas op het laatste moment overgieten met dressing.

Een schaal pakken en een goede kleurencompositie van het geheel maken, een schaal met vakjes is het leukst, dan krijg je ook niet dat de boel door elkaar loopt. Strooi wat peterselie over de tomaat, de wortel en de stukken ei.
Een stukje paté, of een paar plakjes droge worst erbij is wel heel lekker. Of een paar ansjovisjes en een blikje sardines.
Maar zo, met alleen stokbrood en goede boter erbij zijn crudités ook al een heel goed en uitgebreid begin van de maaltijd. En als je er nog wat aardappelsla bij eet is het een maaltijd, op een hete dag dan, maar zover zijn we nog niet.

En we drinken rode wijn, een vin de Pays d'Oc lijkt me een goede.
 
*************************************


© 2007 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Rauw op je maag Maeve van der Steen
0410BZ Koken
Hoefde ik laatst niet te werken 's avonds, moest ik naar een feestje in Tuschinski, kon er weer niet uitgebreid gekookt en gegeten worden. Naar een feestje moeten, dat klinkt wel heel nuffig en blasé, en eerlijk gezegd vind ik zoiets ook geen straf, altijd leuk om je vol verwachting op te tutten en daarna op je mooiste schoenen die prachtige bioscoop binnen te lopen, en verwelkomd te worden met een glas champagne. Maar als de loper doorweekt is van de regen, en de dames staan je op te wachten met bladen met glazen Coebergh bessenjenever, denk je al gauw: 'oh ja, natuurlijk, Hollywood op klompen'.

Dit zijn feestjes waar de sponsors, de bobo's, artiesten en producenten niet komen om lol te maken, maar om hun werk doen, namelijk hun product verkopen. In mijn geval betekent dat: mezelf verkopen. Je kan dus niet eens flink aangeschoten worden of onaardig zijn, of potentiële werkgevers niet herkennen. Of met volle mond praten. Wat ik voortdurend deed want de hapjes waren werkelijk heerlijk, fris en gevarieerd: stukjes ossehaas met exotische saus, zalm met een ondefinieerbaar sausje eronder en rauwe tonijn met daaronder een aardappelsaladetje, om er een paar te noemen. Ze werden opgediend in een soort royaal uitgevallen borrelglazen. En er kwam toch nog champagne maar die dan weer niet in een glas, maar in een klein, roze, ondoorzichtig flesje, met een rietje. Hoe verzin je het! Alcoholhoudende drank met een rietje, daar word je veel te snel dronken van. Dus het rietje eruit gegooid en het flesje aan de mond gezet, alsof je een biertje drinkt. Hoewel de champagne prima was (Piper), smaakte het half niet zo lekker als wanneer je het uit een elegant glas drinkt, kijkend naar de belletjes die omhoog stijgen. Het oog wil ook wat is in dit geval een understatement.

Natuurlijk toch drie van die flesjes veel te snel (als bier inderdaad) achterover gekeild en me met de laatste tram naar huis gespoed, me verheugend op een avond lekker lang tafelen. Een stuk of vier gangen met een gezelschap van een stuk of vier mensen.

Te beginnen met rauwe dingen, waar ik in Frankrijk altijd zo van geniet

Crudités
Een komkommer
Twee hardgekookte eieren
Twee gekookte bieten
Een paar tomaten
Een ui of een paar sjalotjes
Twee ons wortel
Olie, azijn, mosterd, mayonaise
Zout, versgemalen peper, flinke teen knoflook, peterselie.

De komkommer schillen en in heel dunne plakjes snijden, in een kom mengen met een flinke schep zout, minstens een uur laten staan.
De bieten, tegenwoordig gelukkig geschild en wel in een vacuüm zak te koop, in kleine blokje snijden. Zorg dat je geen wit T-shirt aanhebt want bietenvlekken krijg je er nooit uit.
De worteltjes raspen met een rasp of malen of hoe je dat noemt met een keukenmachine.
Peterselie fijnhakken.

Nu een dressing maken van weinig olie, veel azijn, en een beetje mosterd. Vlak voor het aan tafel gaan:
De komkommer goed uitknijpen en mengen met een beetje van de dressing en wat fijngehakte ui.
De wortel mengen met wat knoflook uit de knijper, dressing en een lepel mayonaise. De biet met dressing en knoflook.
De eieren in tweeën snijden. De tomaten in dunne plakjes snijden en pas op het laatste moment overgieten met dressing.

Een schaal pakken en een goede kleurencompositie van het geheel maken, een schaal met vakjes is het leukst, dan krijg je ook niet dat de boel door elkaar loopt. Strooi wat peterselie over de tomaat, de wortel en de stukken ei.
Een stukje paté, of een paar plakjes droge worst erbij is wel heel lekker. Of een paar ansjovisjes en een blikje sardines.
Maar zo, met alleen stokbrood en goede boter erbij zijn crudités ook al een heel goed en uitgebreid begin van de maaltijd. En als je er nog wat aardappelsla bij eet is het een maaltijd, op een hete dag dan, maar zover zijn we nog niet.

En we drinken rode wijn, een vin de Pays d'Oc lijkt me een goede.
 
*************************************
© 2007 Maeve van der Steen
powered by CJ2