archiefvorig nr.lopend nr.

Nummer 12
Jaargang 21
21 maart 2024
Nummer 13 verschijnt op
4 april 2024
Bezigheden > Koken delen printen terug
Voor liefhebbers van spek(bokking) Maeve van der Steen

1501BZ WinterslaAllereerst goed nieuws voor mij en mijn Leunstoelfans: mijn moeders recept voor Slobberchops (zie vorige aflevering van de Leunstoel) is afgelopen vrijdag (6-10-’17) uitgeprobeerd bij het radioprogramma Mangiare. Live!

Ik kon de dames dus mijn Slobberchops horen proeven, dat was wel heel spannend. Gelukkig, ze waren behoorlijk tevreden. Men vond de karbonades hooguit wat weinig gekruid maar weten dat aan het tijdperk waarin het bij ons ter tafel kwam, begin jaren zestig en toen at men heel wat tammer dan nu. Vleiend vond ik dat ze het wel een goed idee vonden om schouderkarbonades lang te sudderen, ze kenden die bereidingswijze zelfs niet.

Nog spannender is dat ik 1 december langs mag komen met mijn zelfbereide versie van schouderkarbonades, samen met de andere enthousiastelingen van wie het ‘moederrecept’ is uitgeprobeerd. Zoals degene van die goed geslaagde kip uit de Römertopf bijvoorbeeld. Het is dan de laatste feestelijke uitzending van Mangiare van het seizoen. Verheug me erop, maar geduld, het is nog lang geen december. Eerst nog maar even proberen te wennen aan de herfststormen.

Ook in de koudere seizoenen eten we graag af en toe sla, zeker als er heerlijkheden als ei en ansjovis in zitten, zoals bij de Caeser Salad. Nu heeft de Friese chef-kok Tjitze van der Dam een Hollandse versie van deze Italiaans-Amerikaanse salade bedacht en die heb ik natuurlijk weer een beetje aangepast aan mijn smaak en de stemming van de dag.
Het oorspronkelijke recept komt uit het boek Hollandse klassiekers anno nu en heet Caesarsalade, boerenkool.
Maar zullen we de naam wat Hollandser maken?

Keizersalade

Voor 4 personen

1 eierdooier
4 eieren
2 theelepels mosterd
1 teentje knoflook
1 spekbokkingfilet (als de visboer alleen gesneden spekbokking heeft, koop 100 gram)
sap van ½ citroen
100 gram oude of belegen pittige Hollandse kaas
1,5 dl zonnebloemolie

200 gram boerenkool
halve krop sla
stronkje witlof

Doe de eidooier, de mosterd, de spekbokking, de knoflook, het citroensap en een derde van de kaas in de blender en draai fijn.
Dit kan ook met een staafmixer. Dan wel de kaas eerst raspen en knoflook door de knijper drukken. Druppel daarna de zonnebloemolie in de blender (of in de beker met de staafmixer) en maak er een mooie dikke dressing van.

Snijd de boerenkool in grove stukken van ongeveer 3 cm in het vierkant. Eerlijk gezegd heb ik gewoon gesneden boerenkool uit een zakje gebruikt, ook prima, grotere stukken blad zijn natuurlijk iets mooier. Blancheer de boerenkool een paar minuten. Goed laten uitlekken in een zeef. Was en droog de kropsla, pel de blaadjes witlof voorzichtig van het stronkje.
Kook de eieren zacht en pel ze – als je je hand niet omdraait voor pocheren: nog beter!
Meng de boerenkool met het grootste deel van de dikke spekbokkingdressing, verdeel over vier borden, leg er de blaadjes kropsla en witlof omheen en giet de rest van de dressing over de witlof en kropsla.
Decoreer met het zachte eitje en nog wat miniblokjes kaas.
Geef er geroosterd brood, of heel korstig stokbrood bij.

Eat your heart out, Caesar Cardini, uitvinder van de naar jou vernoemde salade, hier komen Maeve en Tjitze met de Keizersla!

------
De tekening is van Via Dit
Meer informatie op: www.viadit.nl

© 2017 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Voor liefhebbers van spek(bokking) Maeve van der Steen
1501BZ WinterslaAllereerst goed nieuws voor mij en mijn Leunstoelfans: mijn moeders recept voor Slobberchops (zie vorige aflevering van de Leunstoel) is afgelopen vrijdag (6-10-’17) uitgeprobeerd bij het radioprogramma Mangiare. Live!

Ik kon de dames dus mijn Slobberchops horen proeven, dat was wel heel spannend. Gelukkig, ze waren behoorlijk tevreden. Men vond de karbonades hooguit wat weinig gekruid maar weten dat aan het tijdperk waarin het bij ons ter tafel kwam, begin jaren zestig en toen at men heel wat tammer dan nu. Vleiend vond ik dat ze het wel een goed idee vonden om schouderkarbonades lang te sudderen, ze kenden die bereidingswijze zelfs niet.

Nog spannender is dat ik 1 december langs mag komen met mijn zelfbereide versie van schouderkarbonades, samen met de andere enthousiastelingen van wie het ‘moederrecept’ is uitgeprobeerd. Zoals degene van die goed geslaagde kip uit de Römertopf bijvoorbeeld. Het is dan de laatste feestelijke uitzending van Mangiare van het seizoen. Verheug me erop, maar geduld, het is nog lang geen december. Eerst nog maar even proberen te wennen aan de herfststormen.

Ook in de koudere seizoenen eten we graag af en toe sla, zeker als er heerlijkheden als ei en ansjovis in zitten, zoals bij de Caeser Salad. Nu heeft de Friese chef-kok Tjitze van der Dam een Hollandse versie van deze Italiaans-Amerikaanse salade bedacht en die heb ik natuurlijk weer een beetje aangepast aan mijn smaak en de stemming van de dag.
Het oorspronkelijke recept komt uit het boek Hollandse klassiekers anno nu en heet Caesarsalade, boerenkool.
Maar zullen we de naam wat Hollandser maken?

Keizersalade

Voor 4 personen

1 eierdooier
4 eieren
2 theelepels mosterd
1 teentje knoflook
1 spekbokkingfilet (als de visboer alleen gesneden spekbokking heeft, koop 100 gram)
sap van ½ citroen
100 gram oude of belegen pittige Hollandse kaas
1,5 dl zonnebloemolie

200 gram boerenkool
halve krop sla
stronkje witlof

Doe de eidooier, de mosterd, de spekbokking, de knoflook, het citroensap en een derde van de kaas in de blender en draai fijn.
Dit kan ook met een staafmixer. Dan wel de kaas eerst raspen en knoflook door de knijper drukken. Druppel daarna de zonnebloemolie in de blender (of in de beker met de staafmixer) en maak er een mooie dikke dressing van.

Snijd de boerenkool in grove stukken van ongeveer 3 cm in het vierkant. Eerlijk gezegd heb ik gewoon gesneden boerenkool uit een zakje gebruikt, ook prima, grotere stukken blad zijn natuurlijk iets mooier. Blancheer de boerenkool een paar minuten. Goed laten uitlekken in een zeef. Was en droog de kropsla, pel de blaadjes witlof voorzichtig van het stronkje.
Kook de eieren zacht en pel ze – als je je hand niet omdraait voor pocheren: nog beter!
Meng de boerenkool met het grootste deel van de dikke spekbokkingdressing, verdeel over vier borden, leg er de blaadjes kropsla en witlof omheen en giet de rest van de dressing over de witlof en kropsla.
Decoreer met het zachte eitje en nog wat miniblokjes kaas.
Geef er geroosterd brood, of heel korstig stokbrood bij.

Eat your heart out, Caesar Cardini, uitvinder van de naar jou vernoemde salade, hier komen Maeve en Tjitze met de Keizersla!

------
De tekening is van Via Dit
Meer informatie op: www.viadit.nl
© 2017 Maeve van der Steen
powered by CJ2