archiefvorig nr.lopend nr.

Nummer 15
Jaargang 21
9 mei 2024
Nummer 16 verschijnt op
30 mei 2024
Bezigheden > Koken delen printen terug
To food or not to food Maeve van der Steen

2115BZ Food or notIs dit voedsel? Het schijnt zo. THIS IS FOOD staat erop.
Je zou denken dat dit flesjes zijn voor baby’s of astronauten of doodzieke mensen die geen hap door hun keel kunnen krijgen. Of mensen die geen tanden hebben om te kauwen. Maar nee, het is bedoeld voor mensen die zo’n haast hebben dat ze geen tijd hebben om te eten. Die bestaan dus.
Ingrediënten volgens de site: halfvolle melk, kokosmelk, havervezel, maïsvezel, rijstmeel, rijstzetmeel, rijstsiroop, vitamine A, C, D, B1, B3, B5, B6, foliumzuur, biotien, magnesium, ijzer, koper, mangaan, seleen, … Ja, puntje puntje puntje. Waar staan die puntjes voor? Ok, je kan de volledige lijst vinden op het flesje.
Er zit maar 4,5 gram suiker in (niet toegevoegd) per 100 gram en 4,7 gram vet.
Dus dat valt mee. In de smaakjes banaan oh nee sorry, Happy Banana, Creamy Coconut, Crazy Coconut en nog een paar, we blijven een beetje in kinderlijke sferen.

Maar waarom deze flesjes? Is het nu zo vermoeiend om een bakje yoghurt met een echte banaan te eten, of een beschuitje met kaas. Nee, flesje in de tas, rennen rennen rennen en klok klok klok naar binnen gieten.
Sommige mensen hebben problemen met ontbijten, vertelde iemand op de radio.
Toegegeven, als ik wakker word heb ik nog geen honger. Als je dan snel de deur uit moet is het verleidelijk om gewoon niks te eten, en dan wordt het een uurtje later verleidelijk om een croissantje op het station te kopen, niet zo gezond en best duur. Maar het is tenminste brood! Het is tenminste eten waar je op moet kauwen.

Op de een of andere manier word ik erg droevig van dit soort producten.
Laten we in godsnaam lekker gaan koken.
En wil je toch weten hoe die flesjes smaken lees dan het verslag op deze site van Monique van der Vloed:(Meukvrij met Monique!).

Het wordt tijd voor mij weer eens een nieuwe smaak te ontdekken, een echte smaak.
En wel Thaise basilicum. Daar zijn verschillende soorten van:

Ocimum basilicum Horapha (Thaise basilicum)
en
Ocimum tenuiflorum (Heilige basilicum)

Onthoud maar gewoon Thaise basilicum en Heilige basilicum, die laatste heb ik trouwens nog nergens gezien tot nu toe. Thaise basilicum is in ieder geval verkrijgbaar bij de toko en soms bij de supermarkt. De smaak vind ik moeilijk te omschrijven, anders dan anders.
Volgens het recept wordt het een paar minuten verwarmd tot de blaadjes geslonken zijn, terwijl ik ergens anders lees dat je Thaise basilicum rauw moet gebruiken.
Dit gerecht beviel mij heel goed, simpel en heerlijk.
Dan ga ik later wel eens de blaadjes rauw proberen.

Officieel moet het met gehakt van kip of varken maar half om half mag ook hoor.
De hoeveelheid pepertjes hangt af van hoe heet ze zijn, dat kan nogal verschillen.
Je kan ze even voorzichtig proeven eerst. En de een wil heter dan de ander natuurlijk. Als je geen vissaus in huis hebt, kan je ook oestersaus gebruiken.

Thaise Pad Krapow

Voor twee personen

250 gram kip- of varkens- of half om half-gehakt
twee fijngehakte rode pepers
twee sjalotjes of een kleine ui, in ringetjes
drie teentjes knoflook, fijngehakt
een eetlepel sojasaus
een eetlepel suiker
halve eetlepel vissaus (of oestersaus)
halve deciliter (50 ml) bouillon of water
halve bos Thaise basilicum
scheutje zonnebloemolie

voor erbij: gekookte rijst
twee gebakken eitjes
komkommersla

Haal de blaadjes basilicum van de steeltjes.
Bak het gehakt in de koekenpan rul en schep wat van het vet dat eruit komt stromen eraf (in het geval van varkens en half-om-half gehakt).
Laat in een andere koekenpan of wok de olie heet worden en bak hierin al roerend de ui, pepertjes en knoflook, niet laten aanbranden! Doe het gehakt erbij en dan de sojasaus, de vissaus of oestersaus en de suiker. Nog even laten doorbakken, dan de bouillon erbij gieten. Minuutje laten uitdampen en de basilicumblaadjes erdoor roeren tot ze wat slinken. Intussen twee eitjes bakken in wat olie.

Leg op verwarmde borden een schep rijst en het gehakt ernaast. Erbovenop het eitje.
Geniet van deze Oosterse geuren en smaken!

Komkommersla met limoensap en koriander erbij is heel fijn, bij wijze van groente.

----------

Het tekeningetje is van Henk Klaren



© 2024 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
To food or not to food Maeve van der Steen
2115BZ Food or notIs dit voedsel? Het schijnt zo. THIS IS FOOD staat erop.
Je zou denken dat dit flesjes zijn voor baby’s of astronauten of doodzieke mensen die geen hap door hun keel kunnen krijgen. Of mensen die geen tanden hebben om te kauwen. Maar nee, het is bedoeld voor mensen die zo’n haast hebben dat ze geen tijd hebben om te eten. Die bestaan dus.
Ingrediënten volgens de site: halfvolle melk, kokosmelk, havervezel, maïsvezel, rijstmeel, rijstzetmeel, rijstsiroop, vitamine A, C, D, B1, B3, B5, B6, foliumzuur, biotien, magnesium, ijzer, koper, mangaan, seleen, … Ja, puntje puntje puntje. Waar staan die puntjes voor? Ok, je kan de volledige lijst vinden op het flesje.
Er zit maar 4,5 gram suiker in (niet toegevoegd) per 100 gram en 4,7 gram vet.
Dus dat valt mee. In de smaakjes banaan oh nee sorry, Happy Banana, Creamy Coconut, Crazy Coconut en nog een paar, we blijven een beetje in kinderlijke sferen.

Maar waarom deze flesjes? Is het nu zo vermoeiend om een bakje yoghurt met een echte banaan te eten, of een beschuitje met kaas. Nee, flesje in de tas, rennen rennen rennen en klok klok klok naar binnen gieten.
Sommige mensen hebben problemen met ontbijten, vertelde iemand op de radio.
Toegegeven, als ik wakker word heb ik nog geen honger. Als je dan snel de deur uit moet is het verleidelijk om gewoon niks te eten, en dan wordt het een uurtje later verleidelijk om een croissantje op het station te kopen, niet zo gezond en best duur. Maar het is tenminste brood! Het is tenminste eten waar je op moet kauwen.

Op de een of andere manier word ik erg droevig van dit soort producten.
Laten we in godsnaam lekker gaan koken.
En wil je toch weten hoe die flesjes smaken lees dan het verslag op deze site van Monique van der Vloed:(Meukvrij met Monique!).

Het wordt tijd voor mij weer eens een nieuwe smaak te ontdekken, een echte smaak.
En wel Thaise basilicum. Daar zijn verschillende soorten van:

Ocimum basilicum Horapha (Thaise basilicum)
en
Ocimum tenuiflorum (Heilige basilicum)

Onthoud maar gewoon Thaise basilicum en Heilige basilicum, die laatste heb ik trouwens nog nergens gezien tot nu toe. Thaise basilicum is in ieder geval verkrijgbaar bij de toko en soms bij de supermarkt. De smaak vind ik moeilijk te omschrijven, anders dan anders.
Volgens het recept wordt het een paar minuten verwarmd tot de blaadjes geslonken zijn, terwijl ik ergens anders lees dat je Thaise basilicum rauw moet gebruiken.
Dit gerecht beviel mij heel goed, simpel en heerlijk.
Dan ga ik later wel eens de blaadjes rauw proberen.

Officieel moet het met gehakt van kip of varken maar half om half mag ook hoor.
De hoeveelheid pepertjes hangt af van hoe heet ze zijn, dat kan nogal verschillen.
Je kan ze even voorzichtig proeven eerst. En de een wil heter dan de ander natuurlijk. Als je geen vissaus in huis hebt, kan je ook oestersaus gebruiken.

Thaise Pad Krapow

Voor twee personen

250 gram kip- of varkens- of half om half-gehakt
twee fijngehakte rode pepers
twee sjalotjes of een kleine ui, in ringetjes
drie teentjes knoflook, fijngehakt
een eetlepel sojasaus
een eetlepel suiker
halve eetlepel vissaus (of oestersaus)
halve deciliter (50 ml) bouillon of water
halve bos Thaise basilicum
scheutje zonnebloemolie

voor erbij: gekookte rijst
twee gebakken eitjes
komkommersla

Haal de blaadjes basilicum van de steeltjes.
Bak het gehakt in de koekenpan rul en schep wat van het vet dat eruit komt stromen eraf (in het geval van varkens en half-om-half gehakt).
Laat in een andere koekenpan of wok de olie heet worden en bak hierin al roerend de ui, pepertjes en knoflook, niet laten aanbranden! Doe het gehakt erbij en dan de sojasaus, de vissaus of oestersaus en de suiker. Nog even laten doorbakken, dan de bouillon erbij gieten. Minuutje laten uitdampen en de basilicumblaadjes erdoor roeren tot ze wat slinken. Intussen twee eitjes bakken in wat olie.

Leg op verwarmde borden een schep rijst en het gehakt ernaast. Erbovenop het eitje.
Geniet van deze Oosterse geuren en smaken!

Komkommersla met limoensap en koriander erbij is heel fijn, bij wijze van groente.

----------

Het tekeningetje is van Henk Klaren

© 2024 Maeve van der Steen
powered by CJ2