archiefvorig nr.lopend nr.

Nummer 9
Jaargang 18
25 februari 2021
Nummer 10 verschijnt op
11 maart 2021
Bezigheden > Eigen groente en fruit delen printen terug
Goeie grutten! Willem Minderhout

1808BZ Land van OnsIk ben al weer een jaar grondbezitter. Via de coöperatie ‘Land van Ons’ heb ik 82,66 m2 landbouwgrond in eigendom. ‘Land van Ons’ koopt die grond en verpacht het weer aan een boer, die het onder strikte voorwaarden met betrekking tot herstel van landschappelijke waarde en biodiversiteit mag bewerken. Iedere keer als de coöperatie een kaveltje aan wil schaffen mag ik, als mede-eigenaar, daar over meebeslissen. Ik zeg altijd ‘ja’.

Erg veel land heeft de coöperatie nog niet. Je moet er ook voor naar exotische oorden als Lettele en Zwagermieden om ze te bezoeken. Het bezit groeit echter rap. Er is nu ook een perceel veenweidegebied van 21 hectare bij Oud Ade in Zuid-Holland aangeschaft. Daar ga ik binnenkort maar eens kijken. In gedachte zal ik die vierkante meters van mij in dat weiland projecteren: mijn land! Het stelt nu nog niet veel voor maar de coöperatie is plannen aan het smeden om het een flinke oppepper te geven: ik zie in mijn dromen de grutto’s al vliegen boven kruidenrijk grasland waarin de haasjes dartelen en de patrijzen paraderen!

De coöperatie doet ook veel aan voorlichting dor middel van ‘webinars’. Ik heb er twee bezocht. Eén over de weldadige werking van compost voor het bodemleven. Dat sprak mij uiteraard aan, want toen ik nog een tuin had was composteren mijn lust en mijn leven. Er is er ook een geweest waarin Leidse studenten hun plannen voor Oud Ade hebben gepresenteerd. Die heb ik gemist, maar zal ik binnenkort eens gaan terugkijken op de website.

Het eerste ‘webinar’ dat ik zag ging over de herintroductie van de boekweitteelt in Nederland. Dat was een fascinerend verhaal. Boekweit bleek namelijk al geruime tijd niet meer in Nederland verbouwd te worden. ‘Land van Ons’ heeft deze teelt weer geïntroduceerd op ‘ons’ land in Hooghalen, Drenthe. Boekweit is geen graan, maar met het zaad – heel, grof gemalen tot grutten, of fijngemalen tot meel – kun je wel alles doen wat je met granen ook kunt doen. Bovendien is het glutenvrij en dat blijkt heel erg populair te zijn heden ten dage.

Boekweit is interessant voor biodiversiteitsherstel omdat het een uitstekende bijenplant is. Hij bloeit ook lang door. Dat is voor de bijen fijn, maar voor de boer wat lastig. Anders dan bij tarwe is er geen moment waarop alle boekweit rijp is en alles geoogst kan worden. De boer moet dus een optimaal moment kiezen waarop de meeste boekweit te oosten is.

De boekweitteelt zou met name de wilde bijen een steun in de rug moeten geven. Een goede oogst is echter sterk gebaat bij goede bestuiving, dus men kon niet helemaal gokken op de spontane aanwezigheid van wilde bijen en hommels om die klus te klaren. Er werden daarom ook honingbijen ingezet. Hier is het nog zoeken naar een juiste balans, want als je te veel honingbijen inzet verdringen die de wilde bijen. Waar het gouden evenwicht ligt moet nog al doende worden bepaald.

De eerste oogst was, door gebrek aan ervaring, iets minder dan wat men verwacht had. Na de oogst waren de problemen ook nog niet opgelost, want er bleek in Nederland niemand te vinden die boekweit kon pellen. De oogst moest hiervoor helemaal naar Polen worden versleept. ‘Goeje grutjes’, hoor ik u verzuchten. En dat klopt. Na al die inspanningen konden wij van de coöperatie een doos vol goeie grutjesproducten aanschaffen: boekweitwafels, boekweithoning, boekweitmeel en pannenkoekmeel waarin ook andere meelsoorten zijn verwerkt.

Ik ben nu op zoek naar allerlei lekkere boekweitrecepten, maar ik geniet al van de voorpret.

Doe mee en koop ook een stukje Land van Ons.


© 2021 Willem Minderhout meer Willem Minderhout - meer "Eigen groente en fruit" -
Bezigheden > Eigen groente en fruit
Goeie grutten! Willem Minderhout
1808BZ Land van OnsIk ben al weer een jaar grondbezitter. Via de coöperatie ‘Land van Ons’ heb ik 82,66 m2 landbouwgrond in eigendom. ‘Land van Ons’ koopt die grond en verpacht het weer aan een boer, die het onder strikte voorwaarden met betrekking tot herstel van landschappelijke waarde en biodiversiteit mag bewerken. Iedere keer als de coöperatie een kaveltje aan wil schaffen mag ik, als mede-eigenaar, daar over meebeslissen. Ik zeg altijd ‘ja’.

Erg veel land heeft de coöperatie nog niet. Je moet er ook voor naar exotische oorden als Lettele en Zwagermieden om ze te bezoeken. Het bezit groeit echter rap. Er is nu ook een perceel veenweidegebied van 21 hectare bij Oud Ade in Zuid-Holland aangeschaft. Daar ga ik binnenkort maar eens kijken. In gedachte zal ik die vierkante meters van mij in dat weiland projecteren: mijn land! Het stelt nu nog niet veel voor maar de coöperatie is plannen aan het smeden om het een flinke oppepper te geven: ik zie in mijn dromen de grutto’s al vliegen boven kruidenrijk grasland waarin de haasjes dartelen en de patrijzen paraderen!

De coöperatie doet ook veel aan voorlichting dor middel van ‘webinars’. Ik heb er twee bezocht. Eén over de weldadige werking van compost voor het bodemleven. Dat sprak mij uiteraard aan, want toen ik nog een tuin had was composteren mijn lust en mijn leven. Er is er ook een geweest waarin Leidse studenten hun plannen voor Oud Ade hebben gepresenteerd. Die heb ik gemist, maar zal ik binnenkort eens gaan terugkijken op de website.

Het eerste ‘webinar’ dat ik zag ging over de herintroductie van de boekweitteelt in Nederland. Dat was een fascinerend verhaal. Boekweit bleek namelijk al geruime tijd niet meer in Nederland verbouwd te worden. ‘Land van Ons’ heeft deze teelt weer geïntroduceerd op ‘ons’ land in Hooghalen, Drenthe. Boekweit is geen graan, maar met het zaad – heel, grof gemalen tot grutten, of fijngemalen tot meel – kun je wel alles doen wat je met granen ook kunt doen. Bovendien is het glutenvrij en dat blijkt heel erg populair te zijn heden ten dage.

Boekweit is interessant voor biodiversiteitsherstel omdat het een uitstekende bijenplant is. Hij bloeit ook lang door. Dat is voor de bijen fijn, maar voor de boer wat lastig. Anders dan bij tarwe is er geen moment waarop alle boekweit rijp is en alles geoogst kan worden. De boer moet dus een optimaal moment kiezen waarop de meeste boekweit te oosten is.

De boekweitteelt zou met name de wilde bijen een steun in de rug moeten geven. Een goede oogst is echter sterk gebaat bij goede bestuiving, dus men kon niet helemaal gokken op de spontane aanwezigheid van wilde bijen en hommels om die klus te klaren. Er werden daarom ook honingbijen ingezet. Hier is het nog zoeken naar een juiste balans, want als je te veel honingbijen inzet verdringen die de wilde bijen. Waar het gouden evenwicht ligt moet nog al doende worden bepaald.

De eerste oogst was, door gebrek aan ervaring, iets minder dan wat men verwacht had. Na de oogst waren de problemen ook nog niet opgelost, want er bleek in Nederland niemand te vinden die boekweit kon pellen. De oogst moest hiervoor helemaal naar Polen worden versleept. ‘Goeje grutjes’, hoor ik u verzuchten. En dat klopt. Na al die inspanningen konden wij van de coöperatie een doos vol goeie grutjesproducten aanschaffen: boekweitwafels, boekweithoning, boekweitmeel en pannenkoekmeel waarin ook andere meelsoorten zijn verwerkt.

Ik ben nu op zoek naar allerlei lekkere boekweitrecepten, maar ik geniet al van de voorpret.

Doe mee en koop ook een stukje Land van Ons.
© 2021 Willem Minderhout
powered by CJ2