archiefvorig nr.lopend nr.

Nummer 19
Jaargang 14
14 september 2017
Nummer 20 verschijnt op
28 september 2017
Bezigheden > Koken delen printen terug
Vuilnisbakjes op de ontbijttafel?! Maeve van der Steen

0000 MaeveToen het nog helemaal nieuw was, zo’n ontbijtbuffet in een hotel, vond ik het allemaal prachtig: lekker kiezen uit al die heerlijkheden! Al gauw kwam ik erachter dat de roereieren altijd droog zijn en de gekookte eieren keihard, tenzij je ze zelf mag koken in een soort minifrituurpan gevuld met water. Maar je moet je brood al zelf snijden en ook nog je thee zetten in een te klein kopje – ‘heeft u misschien een potje voor me om de thee in te maken’, ‘nee mevrouw dat hebben we niet’. Waarom smaakt de kaas trouwens naar niks en zijn de plakjes tomaat ijskoud?

De gemengde fruitsalade is vaak (gedeeltelijk) uit blik en de jus d’orange zeker niet net geperst. Een fles champagne, gekkigheid. Stapels lullige cupjes jam. Ok, heel veel soorten lekkere broodjes en croissants, maar in verhouding veel te veel zoetigheid. De beschuiten en plakjes roggebrood allemaal per stuk verpakt. Corn flakes van een onbekend merk, muffe muesli.
Het is natuurlijk wel feest als er van die schattige kleine pakjes Kellog’s Corn Flakes en Rice Crispies staan. Om niet te spreken van die poppenhuispakjes chocoladehagelslag, onweerstaanbaar! Bijna onmogelijk om er niet eentje in je zak te steken. Milieugewijs natuurlijk een ramp, al dat karton, cellofaan en plastic.

Toen ik voor het eerst vuilnisbakjes op tafel zag staan om al die afval in weg te gooien begon ik terug te verlangen naar die ouderwetse Hollandse ontbijtjes: een mandje met verschillende soorten brood op tafel, een potje boter en een glazen schaaltje met jam, daarnaast een bordje met plakjes (jammer) nietszeggende ham en kaas. Een vriendelijke dame die komt vragen hoe zacht je je ei wil en of je koffie of thee wenst. Je komt het nog heel af en toe tegen.
In Frankrijk kan je beter in de kroeg naast het hotel een croissantje scoren, want de ontbijten zijn tegenwoordig al gauw boven de twintig euro en die overvloed dient nergens toe.

Maar als er, zoals in een hotel in Bari, een goedlachse kok achter de counter staat die vraagt of je een omelet, roereitje of spiegeleitje wil, en het gevraagde vervolgens voor je bereidt dan word ik heel gelukkig.
Als alle hotels in de wereld zich nu eens zouden beperken tot een paar lokale lekkernijen. Kwaliteit in plaats van kwantiteit! Vooruit, als iemand geen zin heeft in nasi goreng (dat is in Indonesië het ontbijt) dan kan hij eventueel een broodje krijgen. Als hij het vriendelijk vraagt. Is dat geen goed idee? Minder verspilling, minder dikke mensen.
Weinig kans dat dat gaat gebeuren want de gast van vandaag is verwend en wil nu eenmaal veel keuze en de klant is koning blablabla.

Intussen werk ik me thuis moedeloos door een pak saaie muesli heen, weggooien is verboden dus we gaan er koekjes van bakken. Als er weinig fruit en noten in de muesli zit, kan je altijd wat rozijnen, gedroogde cranberries en gehakte walnoten toevoegen. Of wat er voorhanden is.

Makkelijke Mueslikoekjes

100 gram boter
85 gram rietsuiker
1 ei
75 gram bloem
halve theelepel baking soda
125 gram muesli

Zet de oven op 185 ºC.
Leg een stuk bakpapier op een rooster of bakplaat.

Roer de boter en de suiker door elkaar tot het luchtig wordt, klop het ei erdoor.
Voeg de bloem, muesli en het bakpoeder toe, roer tot het vermengd is, niet te lang
Met behulp van een dessertlepel een bolletje deeg op het bakpapier leggen, zorg dat er genoeg ruimte tussen de koekjes zit, vanwege eventueel uitlopen.
Bak 10 à 12 minuten tot ze goudbruin zijn.
Beetje laten afkoelen, ze zijn nu nog zacht.
Als ze wat steviger zijn, op een rooster leggen om helemaal af te koelen.

© 2017 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken"
Bezigheden > Koken
Vuilnisbakjes op de ontbijttafel?! Maeve van der Steen
0000 MaeveToen het nog helemaal nieuw was, zo’n ontbijtbuffet in een hotel, vond ik het allemaal prachtig: lekker kiezen uit al die heerlijkheden! Al gauw kwam ik erachter dat de roereieren altijd droog zijn en de gekookte eieren keihard, tenzij je ze zelf mag koken in een soort minifrituurpan gevuld met water. Maar je moet je brood al zelf snijden en ook nog je thee zetten in een te klein kopje – ‘heeft u misschien een potje voor me om de thee in te maken’, ‘nee mevrouw dat hebben we niet’. Waarom smaakt de kaas trouwens naar niks en zijn de plakjes tomaat ijskoud?

De gemengde fruitsalade is vaak (gedeeltelijk) uit blik en de jus d’orange zeker niet net geperst. Een fles champagne, gekkigheid. Stapels lullige cupjes jam. Ok, heel veel soorten lekkere broodjes en croissants, maar in verhouding veel te veel zoetigheid. De beschuiten en plakjes roggebrood allemaal per stuk verpakt. Corn flakes van een onbekend merk, muffe muesli.
Het is natuurlijk wel feest als er van die schattige kleine pakjes Kellog’s Corn Flakes en Rice Crispies staan. Om niet te spreken van die poppenhuispakjes chocoladehagelslag, onweerstaanbaar! Bijna onmogelijk om er niet eentje in je zak te steken. Milieugewijs natuurlijk een ramp, al dat karton, cellofaan en plastic.

Toen ik voor het eerst vuilnisbakjes op tafel zag staan om al die afval in weg te gooien begon ik terug te verlangen naar die ouderwetse Hollandse ontbijtjes: een mandje met verschillende soorten brood op tafel, een potje boter en een glazen schaaltje met jam, daarnaast een bordje met plakjes (jammer) nietszeggende ham en kaas. Een vriendelijke dame die komt vragen hoe zacht je je ei wil en of je koffie of thee wenst. Je komt het nog heel af en toe tegen.
In Frankrijk kan je beter in de kroeg naast het hotel een croissantje scoren, want de ontbijten zijn tegenwoordig al gauw boven de twintig euro en die overvloed dient nergens toe.

Maar als er, zoals in een hotel in Bari, een goedlachse kok achter de counter staat die vraagt of je een omelet, roereitje of spiegeleitje wil, en het gevraagde vervolgens voor je bereidt dan word ik heel gelukkig.
Als alle hotels in de wereld zich nu eens zouden beperken tot een paar lokale lekkernijen. Kwaliteit in plaats van kwantiteit! Vooruit, als iemand geen zin heeft in nasi goreng (dat is in Indonesië het ontbijt) dan kan hij eventueel een broodje krijgen. Als hij het vriendelijk vraagt. Is dat geen goed idee? Minder verspilling, minder dikke mensen.
Weinig kans dat dat gaat gebeuren want de gast van vandaag is verwend en wil nu eenmaal veel keuze en de klant is koning blablabla.

Intussen werk ik me thuis moedeloos door een pak saaie muesli heen, weggooien is verboden dus we gaan er koekjes van bakken. Als er weinig fruit en noten in de muesli zit, kan je altijd wat rozijnen, gedroogde cranberries en gehakte walnoten toevoegen. Of wat er voorhanden is.

Makkelijke Mueslikoekjes

100 gram boter
85 gram rietsuiker
1 ei
75 gram bloem
halve theelepel baking soda
125 gram muesli

Zet de oven op 185 ºC.
Leg een stuk bakpapier op een rooster of bakplaat.

Roer de boter en de suiker door elkaar tot het luchtig wordt, klop het ei erdoor.
Voeg de bloem, muesli en het bakpoeder toe, roer tot het vermengd is, niet te lang
Met behulp van een dessertlepel een bolletje deeg op het bakpapier leggen, zorg dat er genoeg ruimte tussen de koekjes zit, vanwege eventueel uitlopen.
Bak 10 à 12 minuten tot ze goudbruin zijn.
Beetje laten afkoelen, ze zijn nu nog zacht.
Als ze wat steviger zijn, op een rooster leggen om helemaal af te koelen.
© 2017 Maeve van der Steen
powered by CJ2