archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Een vriend komt nooit te laat* Maeve van der Steen

2112BZ Hapjes Kath‘Eén keer trek je de conclusie, vriendschap is een illusie, vriendschap is een droom,een pakketje schroot met een dun laagje chroom’. (Henk Westbroek/Henk Temming)
'Rien ne peut tuer une vraie amitié car rien ne la blesse’. (Vietnamees gezegde)
‘Ware vriendschap kan gevonden worden bij degenen met dezelfde normen, waarden, verlangens, doelen en ideeën als jij, en niet bij mensen die totaal van je verschillen'. (Seneca)
‘Zoveel talent voor vriendschap, maar ik heb nooit vrienden gehad…’. (Fernando Pessoa)

Kies er maar eentje uit. Ben je een romanticus of een cynicus als het over vriendschap gaat? Of ben je meer praktisch, zoals ik. Lees mijn persoonlijke ideeën daarover in mijn stukje: ‘Vriendschap’ van een paar maanden geleden.

Wat mij opvalt in interviews met bekende mensen is dat hun verhalen meestal eindigen met: maar het fijnste van alles is natuurlijk met een paar vrienden aan een grote tafel zitten en dan de hele avond eten, drinken en praten.
En zo is het maar net. Omdat we de avond niet uitgeput willen beginnen gaan we het vooral niet te ingewikkeld maken. We willen dat alles er prachtig uitziet want ‘a thing of beauty is a joy forever’ (Shakespeare). En een goed begin is het halve werk, de eerste klap is een daalder waard en honger is de beste saus, dus zorg dat de eerste schotels die op tafel komen er sprankelend en uitnodigend uitzien.

We beginnen met een roze droom. Die vraagt wel wat liefde, aandacht en laatste-moment-werk. Daarna serveren we een eenvoudige Irish stew, waar de aardappels en groente al inzitten, zodat er alleen wat brood bij hoeft, daarna een paar soorten kaas (overdaad schaadt) en we eindigen met twee soorten ijs – overal verkrijgbaar – met kleurige vruchtjes en slagroom.
Jij wilt toch ook de2112BZ hapjes Maeve hele avond eten, drinken en kletsen…

La vie en rose.*

Voor ongeveer zes à acht man

- twee ons gerookte zalm
- twee ons gerookte heilbot
- potje roze zalmeitjes
- potje zwarte viskuit (ik noem het nepkaviaar)
- twee ons Hollandse garnaaltjes
- twee ons verse zalm, indien uit de diepvries, half ontdooid
- vier hardgekookte eieren, in vieren
- roomkaas, bijvoorbeeld Philadelphia
- zure room
- zak groene asperges
- doosje granaatappelpitjes
- peterselie en/of dille en gesneden bieslook
- twee limoenen, in vieren gesneden
- half bosje lente-ui, ook wel bos-ui genoemd
- dunne sneetjes witbrood, geroosterd
- kleine rondjes roggebrood
- mosterd, wasabi of mierikswortel, mayonnaise, tomatenketchup, sojasaus
- olijfolie, witte wijnazijn, versgemalen peper, zout
- vingerhoedje sherry, cognac of whisky

Soms kan je een rol ronde schijfjes roggebrood kopen, anders moet je ze snijden uit roggebrood.
Begin met de garnaaltjes. Meng ze met flink wat mayonaise, een beetje tomatenketchup, ruim peper en wat zure room. Roer er ook nog wat fijngesneden lente-ui door. Eventueel een vingerhoedje sherry, cognac of whisky.
Smeer op de rondjes roggebrood een beetje roomkaas, leg er een kleine stukje zalm op en doe daarbovenop een bergje zwarte viskuit.
Snijd de plakjes zalm en heilbot in wat kleinere plakken. Verspreid die netjes over de schalen.
Kook de groene asperges een paar minuten en laat goed uitlekken.
Klop wat olie en witte wijnazijn met een lepeltje mosterd tot een vinaigrette.
Maak de zalmtartaar niet te lang van tevoren, eigenlijk is last minute het beste.
Hak de half-ontdooide zalm in stukjes, meng er een lepeltje wasabi doorheen – indien niet in huis, gebruik mierikswortel, en een beetje peper, zout, sojasaus (Japanse is lekker, zoete mag ook) wat fijngehakte lente-ui en een beetje olie en azijn.

Nu komt het grote garneren!
Tussen de plakjes heilbot en gerookte zalm drapeer je wat bergjes zalmtartaar, garnalencocktail en de groene asperges overgoten met wat dressing. Rondom plaats je de rondjes roggebrood.
Hier en daar een stuk ei en waar nog plek over is, een stukje limoen.
Waar je het kaal vindt leg je roze zalmeitjes, misschien op de eieren. Een toefje zure room op de gerookte zalm en daar een paar zalmeitjes op?
Leef je uit maar maak het niet te rommelig. Sommige mensen vinden het mooi om juist alles keurig in rijtjes op te stellen.
Hier en daar kunnen nu wat rode granaatappelpitjes worden gestrooid.
En last but not least, iets groens: fijngehakte peterselie of dille of bieslook, alle drie mag ook.

Geroosterd witbrood is het allerlekkerst erbij, maar een toastje of een stukje stokbrood is ook fijn.

Een cava of een crémant de Bourgogne zijn perfecte begeleiders. Gelukkig zijn er nu ook redelijke bubbels zonder alcohol te krijgen. Alleen voor de liefhebbers hoor, die mousserende wijn. Je hebt van die beleefde mensen die ‘gezellig meedoen’ terwijl ze eigenlijk liever bier of wodka drinken. Graag, laat iedereen vooral drinken waar ie zin in heeft.
We zijn toch met vrienden onder elkaar?

* La vie en rose is het enige nummer dat Piaf zelf geschreven heeft. Ik probeerde het eens te vertalen maar er bestaat geen woord dat op roze rijmt.

----------

De hapjes zijn gemaakt door Katharina Kouwenhoven (boven) en de schrijfster.




© 2024 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Een vriend komt nooit te laat* Maeve van der Steen
2112BZ Hapjes Kath‘Eén keer trek je de conclusie, vriendschap is een illusie, vriendschap is een droom,een pakketje schroot met een dun laagje chroom’. (Henk Westbroek/Henk Temming)
'Rien ne peut tuer une vraie amitié car rien ne la blesse’. (Vietnamees gezegde)
‘Ware vriendschap kan gevonden worden bij degenen met dezelfde normen, waarden, verlangens, doelen en ideeën als jij, en niet bij mensen die totaal van je verschillen'. (Seneca)
‘Zoveel talent voor vriendschap, maar ik heb nooit vrienden gehad…’. (Fernando Pessoa)

Kies er maar eentje uit. Ben je een romanticus of een cynicus als het over vriendschap gaat? Of ben je meer praktisch, zoals ik. Lees mijn persoonlijke ideeën daarover in mijn stukje: ‘Vriendschap’ van een paar maanden geleden.

Wat mij opvalt in interviews met bekende mensen is dat hun verhalen meestal eindigen met: maar het fijnste van alles is natuurlijk met een paar vrienden aan een grote tafel zitten en dan de hele avond eten, drinken en praten.
En zo is het maar net. Omdat we de avond niet uitgeput willen beginnen gaan we het vooral niet te ingewikkeld maken. We willen dat alles er prachtig uitziet want ‘a thing of beauty is a joy forever’ (Shakespeare). En een goed begin is het halve werk, de eerste klap is een daalder waard en honger is de beste saus, dus zorg dat de eerste schotels die op tafel komen er sprankelend en uitnodigend uitzien.

We beginnen met een roze droom. Die vraagt wel wat liefde, aandacht en laatste-moment-werk. Daarna serveren we een eenvoudige Irish stew, waar de aardappels en groente al inzitten, zodat er alleen wat brood bij hoeft, daarna een paar soorten kaas (overdaad schaadt) en we eindigen met twee soorten ijs – overal verkrijgbaar – met kleurige vruchtjes en slagroom.
Jij wilt toch ook de2112BZ hapjes Maeve hele avond eten, drinken en kletsen…

La vie en rose.*

Voor ongeveer zes à acht man

- twee ons gerookte zalm
- twee ons gerookte heilbot
- potje roze zalmeitjes
- potje zwarte viskuit (ik noem het nepkaviaar)
- twee ons Hollandse garnaaltjes
- twee ons verse zalm, indien uit de diepvries, half ontdooid
- vier hardgekookte eieren, in vieren
- roomkaas, bijvoorbeeld Philadelphia
- zure room
- zak groene asperges
- doosje granaatappelpitjes
- peterselie en/of dille en gesneden bieslook
- twee limoenen, in vieren gesneden
- half bosje lente-ui, ook wel bos-ui genoemd
- dunne sneetjes witbrood, geroosterd
- kleine rondjes roggebrood
- mosterd, wasabi of mierikswortel, mayonnaise, tomatenketchup, sojasaus
- olijfolie, witte wijnazijn, versgemalen peper, zout
- vingerhoedje sherry, cognac of whisky

Soms kan je een rol ronde schijfjes roggebrood kopen, anders moet je ze snijden uit roggebrood.
Begin met de garnaaltjes. Meng ze met flink wat mayonaise, een beetje tomatenketchup, ruim peper en wat zure room. Roer er ook nog wat fijngesneden lente-ui door. Eventueel een vingerhoedje sherry, cognac of whisky.
Smeer op de rondjes roggebrood een beetje roomkaas, leg er een kleine stukje zalm op en doe daarbovenop een bergje zwarte viskuit.
Snijd de plakjes zalm en heilbot in wat kleinere plakken. Verspreid die netjes over de schalen.
Kook de groene asperges een paar minuten en laat goed uitlekken.
Klop wat olie en witte wijnazijn met een lepeltje mosterd tot een vinaigrette.
Maak de zalmtartaar niet te lang van tevoren, eigenlijk is last minute het beste.
Hak de half-ontdooide zalm in stukjes, meng er een lepeltje wasabi doorheen – indien niet in huis, gebruik mierikswortel, en een beetje peper, zout, sojasaus (Japanse is lekker, zoete mag ook) wat fijngehakte lente-ui en een beetje olie en azijn.

Nu komt het grote garneren!
Tussen de plakjes heilbot en gerookte zalm drapeer je wat bergjes zalmtartaar, garnalencocktail en de groene asperges overgoten met wat dressing. Rondom plaats je de rondjes roggebrood.
Hier en daar een stuk ei en waar nog plek over is, een stukje limoen.
Waar je het kaal vindt leg je roze zalmeitjes, misschien op de eieren. Een toefje zure room op de gerookte zalm en daar een paar zalmeitjes op?
Leef je uit maar maak het niet te rommelig. Sommige mensen vinden het mooi om juist alles keurig in rijtjes op te stellen.
Hier en daar kunnen nu wat rode granaatappelpitjes worden gestrooid.
En last but not least, iets groens: fijngehakte peterselie of dille of bieslook, alle drie mag ook.

Geroosterd witbrood is het allerlekkerst erbij, maar een toastje of een stukje stokbrood is ook fijn.

Een cava of een crémant de Bourgogne zijn perfecte begeleiders. Gelukkig zijn er nu ook redelijke bubbels zonder alcohol te krijgen. Alleen voor de liefhebbers hoor, die mousserende wijn. Je hebt van die beleefde mensen die ‘gezellig meedoen’ terwijl ze eigenlijk liever bier of wodka drinken. Graag, laat iedereen vooral drinken waar ie zin in heeft.
We zijn toch met vrienden onder elkaar?

* La vie en rose is het enige nummer dat Piaf zelf geschreven heeft. Ik probeerde het eens te vertalen maar er bestaat geen woord dat op roze rijmt.

----------

De hapjes zijn gemaakt door Katharina Kouwenhoven (boven) en de schrijfster.


© 2024 Maeve van der Steen
powered by CJ2