archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Onuitsprekelijke koekjes Maeve van der Steen

2102BZ Koekjes
Nooit in Luxemburg geweest, nou ja, een keertje op doorreis, en het enige wat ik me daarvan herinner is de merkwaardige taal die ze er spreken. Het klinkt een beetje als Nederlands maar het is voor ons onverstaanbaar. Officieel zijn er drie talen, Luxemburgs, Frans en Duits maar wie nou vooral wat praat wordt niet meteen duidelijk. Wij spraken Frans en zij spraken Frans terug, prima.

Lekker dichtbij en wat een schitterende stad is dat Luxemburg, aan de rivier met de merkwaardige naam Alzette, mooie hoge bruggen en veel groen. Er is een boven- en een benedenstad, je kan met een lift van boven naar beneden en terug, maar die leek ons te eng, lopen kan gelukkig ook en het openbaar vervoer is gratis. Is dat even handig, je hopt zo op de bus of tram zonder gedoe met kaartjes of inchecken.
De omgeving, zeg maar de rest van het kleine land, is ook de moeite waard, zeker voor enthousiaste wandelaars. Waaghalzen kunnen hun lol op tussen de steile rotswanden, wij hielden het op een korte wandeling bij Berdorf en die bleek toch best pittig. Het duurde allemaal wat langer dan verwacht dat geklauter op en neer dus daarna smaakte de flammkuche extra goed. De oerversie, met spekjes en room.

De Keuken

Uiteraard had ik van tevoren een kleine studie gemaakt van de Luxemburgse keuken en las tot mijn vreugde dat allerhande huiselijke gerechten daar populair zijn. Winterse groentesoep met bonen, worstjes, aardappelkoekjes, gerookt varkensvlees met tuinboontjes, aardappelpuree. De grote vraag is echter steeds weer: zijn die eenvoudige doch smakelijke schotels ook in een restaurant te krijgen?

Dat bleek inderdaad nog niet zo makkelijk, op de meeste menu’s waren het the usual suspects wat de klok sloeg: Caesar Salad, gegrilde zalm, frites, burgers, taco’s… om niet te spreken van pizza’s! Nog nooit zoveel Italiaanse restaurants gezien als in Luxemburg, terwijl ik in Amsterdam toch wel iets gewend ben. Om een carpaccio of een insalata Caprese hoefde je dus niet verlegen te zitten maar waar was het gebakken forelletje met Riesling?
Gelukkig was er hier en daar wel een Luxemburgse specialiteit te vinden, maar de kleine gefrituurde riviervisjes heb ik nergens gezien.

Lokale wijnen zijn wel volop verkrijgbaar, tot mijn verbazing is er een die Auxerrois heet, die echter niet uit Auxerre in de Bourgogne komt. Auxerre blijkt een druif te zijn die je veel in de Elzas en Luxemburg vindt, ook mijn favoriet de Cremant d’Alsace wordt ervan gemaakt. Een geurig glaasje wit, die Auxerrois en de lokale Pinot Noir smaakt ook prima. Wel een beetje duur, een glas ‘open wijn’ kost gemiddeld 6 à 8 euro! Het bier van de tap is meer dan uitstekend, maar is ook aardig aan de prijs. Er is keuze uit meerdere soorten alcoholvrij en de ‘Erdinger’ is bovengemiddeld goed. De gerechten op de kaart zijn allemaal net iets duurder dan in Amsterdam, dus zeg maar gerust dat het allemaal vrij prijzig is.
Mosselen zijn populair, vrij goedkoop en heerlijk.

Het gerecht

En ja, daar hebben we dan eindelijk de gromperekichelcher, probeer het maar eens uit te spreken. Knapperige aardappelkoekjes zijn het, en vraag me nou niet wat precies het verschil is met latkes en andere variëteiten van aardappelkoekjes. Ze worden daar geserveerd met gerookte zalm of rauwe ham en een sausje met zure room.
Heerlijk! Maak ze maar gewoon, het is niet moeilijk. Om zo los te eten als snack of bij de maaltijd bij wijze van koolhydraten.
Oh, en als je die kant opgaat, ga dan zeker naar Echternach vlak bij de Duitse grens, een mooi oud stadje, zeker het bezoeken waard.

Gromperekichelcher

1/2 kilo aardappels
een flinke ui, fijngehakt
zes takjes peterselie, gewassen gedroogd en fijngesneden
eetlepel bloem
twee kleine eieren
zout, peper
snufje nootmuskaat
olie

Aardappels schillen, afspoelen en raspen.
Drogen in een schone theedoek.
Meng in een kom de aardappelrasp met de ui en de peterselie.
De eieren kloppen en erdoor roeren, de bloem en een beetje zout en ruim peper toevoegen. Eventueel een snufje nootmuskaat erbij.
Als het geheel te nat is, nog wat bloem erbij doen.
Maak platte koekjes van ongeveer 8 à 10 centimeter doorsnee.
Giet in een ruime koekenpan een laagje olie, goed heet laten worden.
Bak de koekjes, niet allemaal tegelijk, enkele minuten aan weerszijden, het is eigenlijk een soort frituren in de koekenpan.
Uit laten lekken en op keukenpapier droog deppen.
Klaar om op te eten, met een beetje mosterd of een sausje van mayonaise met zure room en dille erbij.

Guten Appetit!

----------

De tekening is van Marcia Meerum Terwogt.
Meer informatie: marciamt72@gmail.com






© 2023 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Onuitsprekelijke koekjes Maeve van der Steen
2102BZ Koekjes
Nooit in Luxemburg geweest, nou ja, een keertje op doorreis, en het enige wat ik me daarvan herinner is de merkwaardige taal die ze er spreken. Het klinkt een beetje als Nederlands maar het is voor ons onverstaanbaar. Officieel zijn er drie talen, Luxemburgs, Frans en Duits maar wie nou vooral wat praat wordt niet meteen duidelijk. Wij spraken Frans en zij spraken Frans terug, prima.

Lekker dichtbij en wat een schitterende stad is dat Luxemburg, aan de rivier met de merkwaardige naam Alzette, mooie hoge bruggen en veel groen. Er is een boven- en een benedenstad, je kan met een lift van boven naar beneden en terug, maar die leek ons te eng, lopen kan gelukkig ook en het openbaar vervoer is gratis. Is dat even handig, je hopt zo op de bus of tram zonder gedoe met kaartjes of inchecken.
De omgeving, zeg maar de rest van het kleine land, is ook de moeite waard, zeker voor enthousiaste wandelaars. Waaghalzen kunnen hun lol op tussen de steile rotswanden, wij hielden het op een korte wandeling bij Berdorf en die bleek toch best pittig. Het duurde allemaal wat langer dan verwacht dat geklauter op en neer dus daarna smaakte de flammkuche extra goed. De oerversie, met spekjes en room.

De Keuken

Uiteraard had ik van tevoren een kleine studie gemaakt van de Luxemburgse keuken en las tot mijn vreugde dat allerhande huiselijke gerechten daar populair zijn. Winterse groentesoep met bonen, worstjes, aardappelkoekjes, gerookt varkensvlees met tuinboontjes, aardappelpuree. De grote vraag is echter steeds weer: zijn die eenvoudige doch smakelijke schotels ook in een restaurant te krijgen?

Dat bleek inderdaad nog niet zo makkelijk, op de meeste menu’s waren het the usual suspects wat de klok sloeg: Caesar Salad, gegrilde zalm, frites, burgers, taco’s… om niet te spreken van pizza’s! Nog nooit zoveel Italiaanse restaurants gezien als in Luxemburg, terwijl ik in Amsterdam toch wel iets gewend ben. Om een carpaccio of een insalata Caprese hoefde je dus niet verlegen te zitten maar waar was het gebakken forelletje met Riesling?
Gelukkig was er hier en daar wel een Luxemburgse specialiteit te vinden, maar de kleine gefrituurde riviervisjes heb ik nergens gezien.

Lokale wijnen zijn wel volop verkrijgbaar, tot mijn verbazing is er een die Auxerrois heet, die echter niet uit Auxerre in de Bourgogne komt. Auxerre blijkt een druif te zijn die je veel in de Elzas en Luxemburg vindt, ook mijn favoriet de Cremant d’Alsace wordt ervan gemaakt. Een geurig glaasje wit, die Auxerrois en de lokale Pinot Noir smaakt ook prima. Wel een beetje duur, een glas ‘open wijn’ kost gemiddeld 6 à 8 euro! Het bier van de tap is meer dan uitstekend, maar is ook aardig aan de prijs. Er is keuze uit meerdere soorten alcoholvrij en de ‘Erdinger’ is bovengemiddeld goed. De gerechten op de kaart zijn allemaal net iets duurder dan in Amsterdam, dus zeg maar gerust dat het allemaal vrij prijzig is.
Mosselen zijn populair, vrij goedkoop en heerlijk.

Het gerecht

En ja, daar hebben we dan eindelijk de gromperekichelcher, probeer het maar eens uit te spreken. Knapperige aardappelkoekjes zijn het, en vraag me nou niet wat precies het verschil is met latkes en andere variëteiten van aardappelkoekjes. Ze worden daar geserveerd met gerookte zalm of rauwe ham en een sausje met zure room.
Heerlijk! Maak ze maar gewoon, het is niet moeilijk. Om zo los te eten als snack of bij de maaltijd bij wijze van koolhydraten.
Oh, en als je die kant opgaat, ga dan zeker naar Echternach vlak bij de Duitse grens, een mooi oud stadje, zeker het bezoeken waard.

Gromperekichelcher

1/2 kilo aardappels
een flinke ui, fijngehakt
zes takjes peterselie, gewassen gedroogd en fijngesneden
eetlepel bloem
twee kleine eieren
zout, peper
snufje nootmuskaat
olie

Aardappels schillen, afspoelen en raspen.
Drogen in een schone theedoek.
Meng in een kom de aardappelrasp met de ui en de peterselie.
De eieren kloppen en erdoor roeren, de bloem en een beetje zout en ruim peper toevoegen. Eventueel een snufje nootmuskaat erbij.
Als het geheel te nat is, nog wat bloem erbij doen.
Maak platte koekjes van ongeveer 8 à 10 centimeter doorsnee.
Giet in een ruime koekenpan een laagje olie, goed heet laten worden.
Bak de koekjes, niet allemaal tegelijk, enkele minuten aan weerszijden, het is eigenlijk een soort frituren in de koekenpan.
Uit laten lekken en op keukenpapier droog deppen.
Klaar om op te eten, met een beetje mosterd of een sausje van mayonaise met zure room en dille erbij.

Guten Appetit!

----------

De tekening is van Marcia Meerum Terwogt.
Meer informatie: marciamt72@gmail.com




© 2023 Maeve van der Steen
powered by CJ2