archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Lekkers voor het hele gezinnetje * Maeve van der Steen

1713BZ EiersaladeIn de sociologie noemen ze in Engelstalige landen een gezin een ‘nuclear family’. Buiten de context van de menswetenschappen wordt zo’n malle term natuurlijk nooit gebruikt. Waarom zo’n raar woord verzonnen? Omdat ze in Engeland en Amerika geen apart woord hebben voor gezin. Ze noemen het gewoon family, of het nou over papa, mama en de kinderen gaat of over de complete familie met oma, opa en tantes en ooms erbij.

En dan vertalen sommige malloten dat nuclear family naar het Nederlands als kerngezin. Terwijl wij er gewoon een woord voor hebben namelijk: gezin.
Nieuwsgierig geworden zocht ik op hoe dat in het Frans, Duits, Spaans, Italiaans en Deens zat. Wat blijkt, overal familia wat de klok slaat als je naar de vertaling voor het woord gezin zoekt. Wij zijn de enigen die een apart woord voor gezin hebben! Waar zouden wij Nederlanders dat aan te danken hebben? Geen idee.
Het woord gezin komt van gezinde en dat betekende oorspronkelijk: gevolg, hofhouding, reisgezelschap, bedienden die de heer begeleiden, en veranderde in de loop der eeuwen naar wat het nu betekent, namelijk vader, moeder en kinderen.

Mooi dat wij verschil kunnen maken tussen familie en gezin, iets om trots op te zijn. Jammer dat wij weer die onhandige dubbelbetekenis hebben van de woorden neef en nicht. Dan zijn de Engelse woorden cousin en niece toch handiger dan ‘horizontale nicht’ voor je nichtje van dezelfde generatie, tegenover de ‘oomzegger’ die een generatie jonger is. (Toevallig heeft een vriendin van mij een tante die jonger is dan zijzelf, die ze dan ook consequent haar ‘tantetje’ noemt.)

Een gezin bepaalt wie je wordt, als je rekent dat je genetisch op je ouders en je zussen en broers lijkt, en ook nog eens (in de meeste gevallen) de eerste achttien jaar met die lui in een huis woont. De discussie nurture/nature heeft mij altijd mateloos geïnteresseerd en wie daar ook last van heeft moet onmiddellijk de documentaire Three Identical Strangers gaan bekijken. Kippenvel.
Omdat over die nurture/nature kwestie oneindig veel te zeggen is doe ik er het zwijgen toe en beperk me tot nurture, het gezin moet in ieder geval gevoed! Dus hierbij een recept van de eiersalade die mijn moeder maakte en die ik nog steeds eindeloos lekker vind.

Voor een fijne kom vol:

vier grote eieren – of zes kleintjes
een kop mayonaise
twee theelepels mosterd
theelepel tomatenketchup
theelepel yoghurt of zure room
theelepel paprikapoeder
zes druppels Worcestershiresaus (je kan ook zeggen, even schudden met die fles)
snuf zout, ruim versgemalen peper

een tomaat in kleine stukjes
stukje komkommer, zonder het binnenste, in kleine stukjes
wat fijngehakte bieslook om te garneren.

eventueel: dertig gram ontbijtspek, uitgebakken tot krokant en dan verkruimeld.

De eieren in een pan leggen en koud water toevoegen. Deksel erop. Aan de kook brengen.
Als het water kookt, vuur uitdraaien en twaalf minuten laten staan. Vervolgens de eieren afspoelen met ijskoud water. Even laten afkoelen, dan de eieren pellen en in een ruime kom leggen. Prak de eieren.
Mayonaise, mosterd, tomatenketchup, yoghurt of zure room, paprikapoeder, Worcestershiresaus, zout en peper toevoegen. Even proeven, misschien kan er nog wat meer mosterd bij of wat zout en peper. Of wat mayo, om er meer van te maken.
Dan de in echt heel kleine stukjes gesneden tomaat en komkommer erbij doen, zodat je iets van rood en groen ziet. Voor de liefhebbers en als je zeker weet dat er geen vegetariërs langskomen – desnoods maak je twee aparte bakjes – de uitgebakken knapperige spek erdoor.

Heerlijk om zo op te lepelen, of op een toastje bij de borrel. Voor een extra feestelijke touch (maar dan alleen als er geen spek door zit) garneren met van die beeldige roze zalmeitjes, kleuren prachtig bij het groen van de bieslook en smaken verrukkelijk.
Hopelijk is er morgen nog wat over voor op een witte of volkoren boterham.

------
Het plaatje is van Henk Klaren


© 2020 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Lekkers voor het hele gezinnetje * Maeve van der Steen
1713BZ EiersaladeIn de sociologie noemen ze in Engelstalige landen een gezin een ‘nuclear family’. Buiten de context van de menswetenschappen wordt zo’n malle term natuurlijk nooit gebruikt. Waarom zo’n raar woord verzonnen? Omdat ze in Engeland en Amerika geen apart woord hebben voor gezin. Ze noemen het gewoon family, of het nou over papa, mama en de kinderen gaat of over de complete familie met oma, opa en tantes en ooms erbij.

En dan vertalen sommige malloten dat nuclear family naar het Nederlands als kerngezin. Terwijl wij er gewoon een woord voor hebben namelijk: gezin.
Nieuwsgierig geworden zocht ik op hoe dat in het Frans, Duits, Spaans, Italiaans en Deens zat. Wat blijkt, overal familia wat de klok slaat als je naar de vertaling voor het woord gezin zoekt. Wij zijn de enigen die een apart woord voor gezin hebben! Waar zouden wij Nederlanders dat aan te danken hebben? Geen idee.
Het woord gezin komt van gezinde en dat betekende oorspronkelijk: gevolg, hofhouding, reisgezelschap, bedienden die de heer begeleiden, en veranderde in de loop der eeuwen naar wat het nu betekent, namelijk vader, moeder en kinderen.

Mooi dat wij verschil kunnen maken tussen familie en gezin, iets om trots op te zijn. Jammer dat wij weer die onhandige dubbelbetekenis hebben van de woorden neef en nicht. Dan zijn de Engelse woorden cousin en niece toch handiger dan ‘horizontale nicht’ voor je nichtje van dezelfde generatie, tegenover de ‘oomzegger’ die een generatie jonger is. (Toevallig heeft een vriendin van mij een tante die jonger is dan zijzelf, die ze dan ook consequent haar ‘tantetje’ noemt.)

Een gezin bepaalt wie je wordt, als je rekent dat je genetisch op je ouders en je zussen en broers lijkt, en ook nog eens (in de meeste gevallen) de eerste achttien jaar met die lui in een huis woont. De discussie nurture/nature heeft mij altijd mateloos geïnteresseerd en wie daar ook last van heeft moet onmiddellijk de documentaire Three Identical Strangers gaan bekijken. Kippenvel.
Omdat over die nurture/nature kwestie oneindig veel te zeggen is doe ik er het zwijgen toe en beperk me tot nurture, het gezin moet in ieder geval gevoed! Dus hierbij een recept van de eiersalade die mijn moeder maakte en die ik nog steeds eindeloos lekker vind.

Voor een fijne kom vol:

vier grote eieren – of zes kleintjes
een kop mayonaise
twee theelepels mosterd
theelepel tomatenketchup
theelepel yoghurt of zure room
theelepel paprikapoeder
zes druppels Worcestershiresaus (je kan ook zeggen, even schudden met die fles)
snuf zout, ruim versgemalen peper

een tomaat in kleine stukjes
stukje komkommer, zonder het binnenste, in kleine stukjes
wat fijngehakte bieslook om te garneren.

eventueel: dertig gram ontbijtspek, uitgebakken tot krokant en dan verkruimeld.

De eieren in een pan leggen en koud water toevoegen. Deksel erop. Aan de kook brengen.
Als het water kookt, vuur uitdraaien en twaalf minuten laten staan. Vervolgens de eieren afspoelen met ijskoud water. Even laten afkoelen, dan de eieren pellen en in een ruime kom leggen. Prak de eieren.
Mayonaise, mosterd, tomatenketchup, yoghurt of zure room, paprikapoeder, Worcestershiresaus, zout en peper toevoegen. Even proeven, misschien kan er nog wat meer mosterd bij of wat zout en peper. Of wat mayo, om er meer van te maken.
Dan de in echt heel kleine stukjes gesneden tomaat en komkommer erbij doen, zodat je iets van rood en groen ziet. Voor de liefhebbers en als je zeker weet dat er geen vegetariërs langskomen – desnoods maak je twee aparte bakjes – de uitgebakken knapperige spek erdoor.

Heerlijk om zo op te lepelen, of op een toastje bij de borrel. Voor een extra feestelijke touch (maar dan alleen als er geen spek door zit) garneren met van die beeldige roze zalmeitjes, kleuren prachtig bij het groen van de bieslook en smaken verrukkelijk.
Hopelijk is er morgen nog wat over voor op een witte of volkoren boterham.

------
Het plaatje is van Henk Klaren
© 2020 Maeve van der Steen
powered by CJ2