archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Lekkere lichte lunch Maeve van der Steen

0413BZ Koken
We vinden het heel gewoon dat de meeste mensen iedere ochtend precies hetzelfde eten. Een bakje muesli met yoghurt of een boterham met kaas, met een kopje thee erbij, of een croissantje met een kopje koffie.
Maar iemand die iedere avond hetzelfde eet, is een zonderling. De gedistingeerde weduwnaar bijvoorbeeld, die jarenlang iedere dag in restaurant Witteveen in Amsterdam ossentong met kappertjessaus at, voorafgegaan door drie dubbele jonge jenevers met ijs. (Aan de gelauwerde Nederlandse schrijver die iedere dag chili con carne eet denken we liever niet.)

Ons ontbijt is dus ongeveer iedere dag hetzelfde (voor mij ‘s zomers muesli of Kellog’s Corn Flakes, ‘s winters havermout en op zondag eieren met spek) en ons diner is elke dag anders, in deze luxe streken.
Maar de lunch?
Gek woord eigenlijk, lunch. De etymologie is dan ook onduidelijk: perhaps from lump. Een brok dus, een brok brood? (Mijn Webster laat me in dit uitzonderlijke geval in de steek.) Voor Nederlanders betekent lunch inderdaad meestal een broodje.

In zuidelijke landen is de lunch DE maaltijd, en het is voor ons nog steeds wennen om in Italië de vraag te moeten beantwoorden: en wat wilt U na de tagliatelli, de gegrilde vis van de dag?
‘Niks! Ik ben een Hollander, ik zit al vol!’ klinkt niet erg beschaafd.
Gelukkig voor de toeristen kan je tegenwoordig ook vaak een maaltijdsalade als lunch krijgen, gelukkig, maar ook jammer. Jammer dat alles in Europa en Amerika, en langzamerhand de rest van de wereld zo op elkaar gaat lijken. Niet alleen overal McDonalds, ook overal zongedroogde tomaatjes. En pesto en tapenade en gewokte groente en warme geitenkaas met honing en wraps. En salades als lunch.

Ik at laatst in een prachtig kasteel in een park in Zottegem –niet ver van Brussel– ‘Tomaat met Garnalen’ een degelijk ouderwets gerecht, maar het bord was zó volgegooid met de meest uiteenlopende garnering, van geraspte appel met eikenbladsla en komkommer tot, ja, inderdaad, zongedroogde tomaatjes, dat ik dacht dat ik weer in Nederland terug was, en wel in een Van der Valk restaurant. Een identieke berg lag er rondom de ‘Crocques Monsieur’ (in boter gebakken tosti) die mijn vriend had besteld, het was werkelijk geen gezicht.
Het smaakte allemaal wel prima, geen zoete dressings of andere ellende – wat dat betreft blijft er verschil tussen ons en de zuiderburen.

En wat gaan we thuis eten tussen de middag, wat bieden we aan als er iemand komt lunchen, en je wilt eens iets anders dan een boterham met kaas of een gebakken eitje? Het makkelijkst, gezondst –omega3!– en zeker in de zomer het succesvolst is:

Makreelsalade
Voor vier personen:

Een gestoomde makreel, of twee stukken gerookte makreelfilet, een paar blikjes makreel kan ook, dan wat olie eraf gieten
Lente-uitjes, fijngesneden
Eetlepel kappertjes
Eetlepel mierikswortel
Enkele eetlepels mayonaise
Scheutje tomatenketchup
Eetlepel sojasaus
Wat citroensap of azijn
Peper uit de molen, zout, fijngehakte peterselie

Een gestoomde makreel is fijner van smaak dan een gerookte, maar je kan er vaak geen filets van krijgen, en het fileren is weliswaar niet moeilijk maar je moet er even een kwartiertje voor gaan zitten. Daar heeft niet iedereen het geduld voor.
De filets in een ruime kom doen, met een vork in stukjes breken en mengen met de andere ingrediënten. Het hoeft geen egale massa te worden, het is mooier als de onderdelen als zodanig nog herkenbaar zijn.
Proeven of het zuur, zout, zoet of pittig genoeg is, zonodig de smaak aanpassen. Overdoen in een kleinere, elegante kom en eventueel bescheiden garneren met iets groens en een paar partjes citroen, die ook echt gebruikt kunnen worden voor de liefhebber van een iets zuurder geheel.
Serveren met geroosterd wit of bruin brood en een kopje thee.
Ilja Gort is druk bezig met een rosé te maken met maar 5% alcohol, speciaal voor de werkende mens die bij de lunch graag een glaasje wijn drinkt, dus wie weet volgende zomer met een glaasje rosé!
 
******************************
Wilt u meer weten over hyperventilatie?
Ga naar www.hyperventilatie.org

© 2007 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Lekkere lichte lunch Maeve van der Steen
0413BZ Koken
We vinden het heel gewoon dat de meeste mensen iedere ochtend precies hetzelfde eten. Een bakje muesli met yoghurt of een boterham met kaas, met een kopje thee erbij, of een croissantje met een kopje koffie.
Maar iemand die iedere avond hetzelfde eet, is een zonderling. De gedistingeerde weduwnaar bijvoorbeeld, die jarenlang iedere dag in restaurant Witteveen in Amsterdam ossentong met kappertjessaus at, voorafgegaan door drie dubbele jonge jenevers met ijs. (Aan de gelauwerde Nederlandse schrijver die iedere dag chili con carne eet denken we liever niet.)

Ons ontbijt is dus ongeveer iedere dag hetzelfde (voor mij ‘s zomers muesli of Kellog’s Corn Flakes, ‘s winters havermout en op zondag eieren met spek) en ons diner is elke dag anders, in deze luxe streken.
Maar de lunch?
Gek woord eigenlijk, lunch. De etymologie is dan ook onduidelijk: perhaps from lump. Een brok dus, een brok brood? (Mijn Webster laat me in dit uitzonderlijke geval in de steek.) Voor Nederlanders betekent lunch inderdaad meestal een broodje.

In zuidelijke landen is de lunch DE maaltijd, en het is voor ons nog steeds wennen om in Italië de vraag te moeten beantwoorden: en wat wilt U na de tagliatelli, de gegrilde vis van de dag?
‘Niks! Ik ben een Hollander, ik zit al vol!’ klinkt niet erg beschaafd.
Gelukkig voor de toeristen kan je tegenwoordig ook vaak een maaltijdsalade als lunch krijgen, gelukkig, maar ook jammer. Jammer dat alles in Europa en Amerika, en langzamerhand de rest van de wereld zo op elkaar gaat lijken. Niet alleen overal McDonalds, ook overal zongedroogde tomaatjes. En pesto en tapenade en gewokte groente en warme geitenkaas met honing en wraps. En salades als lunch.

Ik at laatst in een prachtig kasteel in een park in Zottegem –niet ver van Brussel– ‘Tomaat met Garnalen’ een degelijk ouderwets gerecht, maar het bord was zó volgegooid met de meest uiteenlopende garnering, van geraspte appel met eikenbladsla en komkommer tot, ja, inderdaad, zongedroogde tomaatjes, dat ik dacht dat ik weer in Nederland terug was, en wel in een Van der Valk restaurant. Een identieke berg lag er rondom de ‘Crocques Monsieur’ (in boter gebakken tosti) die mijn vriend had besteld, het was werkelijk geen gezicht.
Het smaakte allemaal wel prima, geen zoete dressings of andere ellende – wat dat betreft blijft er verschil tussen ons en de zuiderburen.

En wat gaan we thuis eten tussen de middag, wat bieden we aan als er iemand komt lunchen, en je wilt eens iets anders dan een boterham met kaas of een gebakken eitje? Het makkelijkst, gezondst –omega3!– en zeker in de zomer het succesvolst is:

Makreelsalade
Voor vier personen:

Een gestoomde makreel, of twee stukken gerookte makreelfilet, een paar blikjes makreel kan ook, dan wat olie eraf gieten
Lente-uitjes, fijngesneden
Eetlepel kappertjes
Eetlepel mierikswortel
Enkele eetlepels mayonaise
Scheutje tomatenketchup
Eetlepel sojasaus
Wat citroensap of azijn
Peper uit de molen, zout, fijngehakte peterselie

Een gestoomde makreel is fijner van smaak dan een gerookte, maar je kan er vaak geen filets van krijgen, en het fileren is weliswaar niet moeilijk maar je moet er even een kwartiertje voor gaan zitten. Daar heeft niet iedereen het geduld voor.
De filets in een ruime kom doen, met een vork in stukjes breken en mengen met de andere ingrediënten. Het hoeft geen egale massa te worden, het is mooier als de onderdelen als zodanig nog herkenbaar zijn.
Proeven of het zuur, zout, zoet of pittig genoeg is, zonodig de smaak aanpassen. Overdoen in een kleinere, elegante kom en eventueel bescheiden garneren met iets groens en een paar partjes citroen, die ook echt gebruikt kunnen worden voor de liefhebber van een iets zuurder geheel.
Serveren met geroosterd wit of bruin brood en een kopje thee.
Ilja Gort is druk bezig met een rosé te maken met maar 5% alcohol, speciaal voor de werkende mens die bij de lunch graag een glaasje wijn drinkt, dus wie weet volgende zomer met een glaasje rosé!
 
******************************
Wilt u meer weten over hyperventilatie?
Ga naar www.hyperventilatie.org
© 2007 Maeve van der Steen
powered by CJ2