archiefvorig nr.lopend nr.

Nummer 5
Jaargang 17
12 december 2019
Bezigheden > Koken delen printen terug
Verkouden! Maeve van der Steen

1705BZ UiensoepIk ben zo verkouden dat ik bijna, bijna die lage D haal die sinds een paar maanden in het Guinness Book of Records staat. Laagste noot ooit gezongen door vrouwenstem, 72,5 Herz. Helen Leathy flikte het, maar het zou me niet verbazen dat je, als je over de hele wereld ging zoeken, een vrouw vindt die nog lager kan. Als ik met mijn schorre keel al tot de Eb kom! (Voor wie het bij de piano wil uitproberen, je zit dan bijna twee octaven onder de centrale C).

Behalve mijn stem veranderen er meer dingen als ik verkouden ben. Ik krijg trek in andere dingen dan normaal. Bier lust ik ineens niet, sterker nog, als ik op aperitieftijd geen trek heb in een pilsje kan je er donder op zeggen dat ik de volgende dag ziek ben. Als ik voor een etentje in een restaurant zit te twijfelen tussen een Jägermeister en een single malt whiskey of gekker nog, een zoete sherry, zou ik al moeten weten hoe laat het is. Hebben andere mensen dit soort dingen ook?

Een vriendin riep eens, oh ik heb zo’n craving for uien (ze had een tijd in Engeland gewoond, vandaar, in die tijd was craving nog geen modewoord), dat zal wel komen omdat ik verkouden ben. Van zwangere vrouwen is het natuurlijk bekend, die plotselinge verlangens naar haring of zure bommen, of pruimen of slagroom, maar niemand heeft ooit precies kunnen uitleggen hoe dat komt. Ooit hadden mensen oerinstincten die de weg wezen naar wat goed voor ze was – na uiteraard een hoop vergissingen met giftige bessen en zo, maar het lijkt erop dat we die helemaal kwijt zijn. Behalve als we zwanger of verkouden zijn, dan lijkt er een spoortje oerinstinct naar boven te borrelen. Die krijtjes waar sommige zwangere vrouwen aan knabbelen zijn werkelijk goed voor de kalkopbouw van het kind en kippensoep is niet alleen heel smakelijk als je ziek bent, maar ook gezond door de cysteïne dat in kippenvlees zit. En al die geurige groenten maken dat je je meteen beter voelt.

Zijn uien werkelijk goed voor je als je verkouden bent? Vast!
Maar ga in godsnaam geen halve ui op je nachtkastje leggen, maak liever gewoon een heerlijke, echte Franse uiensoep.
Ook verrukkelijk zonder brood en kaas erin.

Voor een flinke pan soep:

12 kleine of 6 grote uien
40 gram boter
scheutje olie
2 teentjes knoflook
15 gram bloem
1½ liter bouillon, rund of kip, mag van een blokje of uit pot
eventueel scheutje witte of rode wijn
1 laurierblad
snufje tijm
versgemalen peper, zout
40 gram geraspte Gruyère of andere lekkere kaas
stokbrood of pain de campagne

Zelf meet ik niks af bij dit soort recepten en doe alles uit de losse pols, maar voor de Leunstoellezers heb ik even netjes opgeschreven hoe het officieel moet.

Schil de uien en snijd ze in dunne ringen. Laat de boter met de olie smelten in een pan met dikke bodem en gooi de ui erin.
Laat minstens een kwartier op een zeer zacht vuurtje stoven.
Af en toe roeren tegen aanbranden.
Dan de bloem erover strooien en de fijngesneden knoflook erbij doen. De bloem een beetje laten kleuren, dan de (opgewarmde) bouillon erover gieten, en eventueel de wijn.
Peper, tijm en blaadje laurier erin.
Een kwartier laten koken.
Proeven, eventueel snufje zout erbij. Maar voorzichtig, liever te weinig zout dan teveel.

Zo vind ik de soep al lekker, met een beetje geraspte kaas erdoor. Maar voor het zwaardere werk, brood in plakken snijden, kaas eroverheen en onder de gril laten gratineren.
Eerlijk gezegd vind ik het dan fijner dit gegratineerde brood bij de soep te eten dan, zoals met vaak doet, het brood in de soep te laten drijven. Of, nog heftiger, het brood onderin de kom te doen en dan de soep eroverheen schenken. Hoe krijg je dan zo’n gloeiend hete hap brood met soep naar binnen?
Leg het er lekker naast!

Een heerlijk kerstdiner toegewenst en een gezond nieuw jaar.

-----
Het plaatje is van Freek de Vries Lentsch


© 2019 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Verkouden! Maeve van der Steen
1705BZ UiensoepIk ben zo verkouden dat ik bijna, bijna die lage D haal die sinds een paar maanden in het Guinness Book of Records staat. Laagste noot ooit gezongen door vrouwenstem, 72,5 Herz. Helen Leathy flikte het, maar het zou me niet verbazen dat je, als je over de hele wereld ging zoeken, een vrouw vindt die nog lager kan. Als ik met mijn schorre keel al tot de Eb kom! (Voor wie het bij de piano wil uitproberen, je zit dan bijna twee octaven onder de centrale C).

Behalve mijn stem veranderen er meer dingen als ik verkouden ben. Ik krijg trek in andere dingen dan normaal. Bier lust ik ineens niet, sterker nog, als ik op aperitieftijd geen trek heb in een pilsje kan je er donder op zeggen dat ik de volgende dag ziek ben. Als ik voor een etentje in een restaurant zit te twijfelen tussen een Jägermeister en een single malt whiskey of gekker nog, een zoete sherry, zou ik al moeten weten hoe laat het is. Hebben andere mensen dit soort dingen ook?

Een vriendin riep eens, oh ik heb zo’n craving for uien (ze had een tijd in Engeland gewoond, vandaar, in die tijd was craving nog geen modewoord), dat zal wel komen omdat ik verkouden ben. Van zwangere vrouwen is het natuurlijk bekend, die plotselinge verlangens naar haring of zure bommen, of pruimen of slagroom, maar niemand heeft ooit precies kunnen uitleggen hoe dat komt. Ooit hadden mensen oerinstincten die de weg wezen naar wat goed voor ze was – na uiteraard een hoop vergissingen met giftige bessen en zo, maar het lijkt erop dat we die helemaal kwijt zijn. Behalve als we zwanger of verkouden zijn, dan lijkt er een spoortje oerinstinct naar boven te borrelen. Die krijtjes waar sommige zwangere vrouwen aan knabbelen zijn werkelijk goed voor de kalkopbouw van het kind en kippensoep is niet alleen heel smakelijk als je ziek bent, maar ook gezond door de cysteïne dat in kippenvlees zit. En al die geurige groenten maken dat je je meteen beter voelt.

Zijn uien werkelijk goed voor je als je verkouden bent? Vast!
Maar ga in godsnaam geen halve ui op je nachtkastje leggen, maak liever gewoon een heerlijke, echte Franse uiensoep.
Ook verrukkelijk zonder brood en kaas erin.

Voor een flinke pan soep:

12 kleine of 6 grote uien
40 gram boter
scheutje olie
2 teentjes knoflook
15 gram bloem
1½ liter bouillon, rund of kip, mag van een blokje of uit pot
eventueel scheutje witte of rode wijn
1 laurierblad
snufje tijm
versgemalen peper, zout
40 gram geraspte Gruyère of andere lekkere kaas
stokbrood of pain de campagne

Zelf meet ik niks af bij dit soort recepten en doe alles uit de losse pols, maar voor de Leunstoellezers heb ik even netjes opgeschreven hoe het officieel moet.

Schil de uien en snijd ze in dunne ringen. Laat de boter met de olie smelten in een pan met dikke bodem en gooi de ui erin.
Laat minstens een kwartier op een zeer zacht vuurtje stoven.
Af en toe roeren tegen aanbranden.
Dan de bloem erover strooien en de fijngesneden knoflook erbij doen. De bloem een beetje laten kleuren, dan de (opgewarmde) bouillon erover gieten, en eventueel de wijn.
Peper, tijm en blaadje laurier erin.
Een kwartier laten koken.
Proeven, eventueel snufje zout erbij. Maar voorzichtig, liever te weinig zout dan teveel.

Zo vind ik de soep al lekker, met een beetje geraspte kaas erdoor. Maar voor het zwaardere werk, brood in plakken snijden, kaas eroverheen en onder de gril laten gratineren.
Eerlijk gezegd vind ik het dan fijner dit gegratineerde brood bij de soep te eten dan, zoals met vaak doet, het brood in de soep te laten drijven. Of, nog heftiger, het brood onderin de kom te doen en dan de soep eroverheen schenken. Hoe krijg je dan zo’n gloeiend hete hap brood met soep naar binnen?
Leg het er lekker naast!

Een heerlijk kerstdiner toegewenst en een gezond nieuw jaar.

-----
Het plaatje is van Freek de Vries Lentsch
© 2019 Maeve van der Steen
powered by CJ2