archiefvorig nr.lopend nr.

Nummer 18
Jaargang 16
29 augustus 2019
Bezigheden > Koken delen printen terug
Zouden er mensen bestaan ... Maeve van der Steen

1618BZ Patatdie niet van frites houden?

Ik ken ze niet in ieder geval. Van de grootste culinaire snob tot de slordigste snacker: een patatje zal hij niet versmaden. Aah, de geur van patat op het strand, heerlijke jeugdherinnering! Of ze nou in Spanje of Frankrijk zijn uitgevonden en wanneer precies, wat maakt het uit, wij houden van frites.

Je moet als restaurant wel heel hooghartig zijn wil je geen frietjes serveren, al hoort het niet helemaal bij het gerecht. Gelukkig is er meestal tenminste één persoon aan tafel die friet krijgt, dus je kan altijd mee snoepen. En wel meteen, want afgekoelde patat, dat is niks. De officiële term voor gefrituurde aardappels is trouwens patates frites maar dat zegt geen mens meer. Vroeger zeiden we vaker ‘zakje patat’ of ‘petat’, tegenwoordig lijkt ‘friet’ favoriet.

Ach, hoe fijn is het om thuis een frietje te eten bij de mosselen, maar oh wat een gedoe is frituren. Ooit dacht ik dat de friteuse de oplossing was maar helaas, de hoeveelheid frites die je kan bakken is klein en de walmen zijn niet van de lucht, ondanks de deksel op de pan. Voorgebakken ovenfrietjes? De eerste drie zijn lekker, maar daarna zijn ze al smakelozer en slapper. Naar de snackbar? Kan, maar de frietjes zijn dan toch al wat afgekoeld bij thuiskomst.
Dunne rauwe plakjes aardappelen frituren in een laagje olie in de koekenpan is een mogelijkheid, maar vooral geschikt als je alleen bent, voor meerdere mensen alweer een hoop gedoe.

Onlangs heb ik een simpele methode ontdekt om thuis heerlijke knapperige friet te maken, hoera!
Kies kruimige aardappels en bij voorkeur zonnebloemolie.
Maar met olijfolie worden ze ook prima.

Benodigd: een paar grote aardappelen (ongeveer 450 gram)
1½  deciliter olie.

Schil de aardappels en snijd ze in vrij groot model frieten.
Spoel goed af.
Zet de oven op 200 graden.
Doe de gesneden aardappel in een pan met ruim water. Zet op hoog vuur, zet laag als het kookt. De totale tijd in het water moet tien minuten zijn (ze zullen dus een minuut of zes koken).
Na die tien minuten door een zeef gooien en lekker laten uitdampen, af en toe voorzichtig schudden.
Giet in een bakblik of braadslee een beetje van de olie, beweeg het blik heen en weer.

Leg nu de aardappels, die intussen droog zijn, in het blik. Dan de rest van de olie erover gooien en voorzichtig schudden, zodat de olie goed de aardappelstaafjes bekleedt. Het moet één laagje aardappels zijn. Schuif in de oven, iets boven het midden en laat ongeveer 20 minuten bakken.
Haal ze eruit en schep ze voorzichtig om, zet de oven op 220 graden en schuif ze er weer in. Kijk af en toe door het (uiteraard brandschone) ruitje van de oven hoe het gaat.

Zet een schaal klaar met ruim keukenpapier erin gedrapeerd.
Zijn de frieten goudbruin – na ongeveer tien minuten – haal dan het blik uit de oven en schep de frieten in de schaal, het vet in het blik achterlatend. Even af deppen met nog wat keukenpapier en subiet op tafel zetten, weinig zout erover heen en smullen maar.

---------
Het plaatje is van Freek de Vries Lentsch


© 2019 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Zouden er mensen bestaan ... Maeve van der Steen
1618BZ Patatdie niet van frites houden?

Ik ken ze niet in ieder geval. Van de grootste culinaire snob tot de slordigste snacker: een patatje zal hij niet versmaden. Aah, de geur van patat op het strand, heerlijke jeugdherinnering! Of ze nou in Spanje of Frankrijk zijn uitgevonden en wanneer precies, wat maakt het uit, wij houden van frites.

Je moet als restaurant wel heel hooghartig zijn wil je geen frietjes serveren, al hoort het niet helemaal bij het gerecht. Gelukkig is er meestal tenminste één persoon aan tafel die friet krijgt, dus je kan altijd mee snoepen. En wel meteen, want afgekoelde patat, dat is niks. De officiële term voor gefrituurde aardappels is trouwens patates frites maar dat zegt geen mens meer. Vroeger zeiden we vaker ‘zakje patat’ of ‘petat’, tegenwoordig lijkt ‘friet’ favoriet.

Ach, hoe fijn is het om thuis een frietje te eten bij de mosselen, maar oh wat een gedoe is frituren. Ooit dacht ik dat de friteuse de oplossing was maar helaas, de hoeveelheid frites die je kan bakken is klein en de walmen zijn niet van de lucht, ondanks de deksel op de pan. Voorgebakken ovenfrietjes? De eerste drie zijn lekker, maar daarna zijn ze al smakelozer en slapper. Naar de snackbar? Kan, maar de frietjes zijn dan toch al wat afgekoeld bij thuiskomst.
Dunne rauwe plakjes aardappelen frituren in een laagje olie in de koekenpan is een mogelijkheid, maar vooral geschikt als je alleen bent, voor meerdere mensen alweer een hoop gedoe.

Onlangs heb ik een simpele methode ontdekt om thuis heerlijke knapperige friet te maken, hoera!
Kies kruimige aardappels en bij voorkeur zonnebloemolie.
Maar met olijfolie worden ze ook prima.

Benodigd: een paar grote aardappelen (ongeveer 450 gram)
1½  deciliter olie.

Schil de aardappels en snijd ze in vrij groot model frieten.
Spoel goed af.
Zet de oven op 200 graden.
Doe de gesneden aardappel in een pan met ruim water. Zet op hoog vuur, zet laag als het kookt. De totale tijd in het water moet tien minuten zijn (ze zullen dus een minuut of zes koken).
Na die tien minuten door een zeef gooien en lekker laten uitdampen, af en toe voorzichtig schudden.
Giet in een bakblik of braadslee een beetje van de olie, beweeg het blik heen en weer.

Leg nu de aardappels, die intussen droog zijn, in het blik. Dan de rest van de olie erover gooien en voorzichtig schudden, zodat de olie goed de aardappelstaafjes bekleedt. Het moet één laagje aardappels zijn. Schuif in de oven, iets boven het midden en laat ongeveer 20 minuten bakken.
Haal ze eruit en schep ze voorzichtig om, zet de oven op 220 graden en schuif ze er weer in. Kijk af en toe door het (uiteraard brandschone) ruitje van de oven hoe het gaat.

Zet een schaal klaar met ruim keukenpapier erin gedrapeerd.
Zijn de frieten goudbruin – na ongeveer tien minuten – haal dan het blik uit de oven en schep de frieten in de schaal, het vet in het blik achterlatend. Even af deppen met nog wat keukenpapier en subiet op tafel zetten, weinig zout erover heen en smullen maar.

---------
Het plaatje is van Freek de Vries Lentsch
© 2019 Maeve van der Steen
powered by CJ2