archiefvorig nr.lopend nr.

Nummer 6
Jaargang 2
20 januari 2005
Bezigheden > Koken delen printen terug
Smullen met rode poontjes Maeve van der Steen

Vandaag zal ik onthullen wat de lekkerste manier is om rode poon te bereiden, en als ik zeg rode poon, dan bedoel ik ook rode poon en geen rouget, (mul in het Nederlands) De mul is ook een schitterend, heerlijk visje, met een heel aparte smaak en eenvoudig klaar te maken, maar hij is nu erg in de mode, een goede reden om hem een keer links te laten liggen. Jamie Oliver doet zijn best maar.
Rode poon (aspitrigla cuculus) is een vis die je vaak op oude Hollandse schilderijen ziet en dat is logisch, want hij is prachtig! Wit-oranje-roze-rood van kleur en rond-driehoekig van vorm met een grote, strijdvaardige kop.

Een nadeel van de poon is dat hij nogal lastige graten heeft, maar dat went als je hem wat langer kent. Verder is hij door zijn vorm moeilijk egaal gaar te krijgen, een beetje geduld heb je wel nodig. In de oven bereiden is efficiƫnter dan in de koekenpan, zeker als het grotere exemplaren zijn, maar in de koekenpan wordt hij het allerlekkerst. Geen filetjes kopen, het vel en de graten geven nou juist de smaak.

Eerst een soort basisrecept:

De vis afdrogen, door de bloem, gemengd met wat zout, wentelen en in een dun laagje hete olie of boter rustig gaar bakken. Het velletje wordt nu goudroze van kleur en heerlijk knapperig. Schijfje citroen en eventueel een lepeltje mayonaise met wat peterselie erbij en voorzichtig en met veel aandacht eten.

En dan nu het gerecht waar je helemaal zonnig van wordt, het is ook eigenlijk echt iets voor0206 Rode poon de zomer, maar de ponen zijn nu prima dus zet de keukendeuren maar open!

Voor vier personen:

Vier kleine rode ponen, van ingewanden en eventueel van de kop ontdaan. Dat doet de visboer met liefde voor je.
Scheut olijfolie.
Blikje ansjovis.
Enkele eetlepels kappertjes (op azijn, de gewone dus).
Twee tenen knoflook uit de knijper.
Kopje fijngesneden peterselie.

Dep de vissen goed droog. Snijd de ansjovisjes in stukjes. Verhit de olie in een ruime koekenpan en bak de ansjovis even aan, doe de olie uit het blikje erbij en geniet van de mediterrane geuren die de keuken vullen en je naar vakantie doen verlangen. Leg de ponen voorzichtig in de pan. De vissen rondom bruin bakken, dan het vuur laag draaien en de peterselie en knoflook toevoegen. In ongeveer een kwartier gaar laten worden, dan de kappertjes toevoegen en serveren. Toegegeven, het kan er wat rommelig uitzien omdat misschien toch een stukje vis aan de bodem van de pan is gaan plakken, maar daarom niet getreurd, genieten is de boodschap.

Stokbrood of Turks brood erbij, echt niks anders, de smaak is zo volledig, en het eten van de vis moet met zoveel beleid gebeuren dat je niet moet worden afgeleid door aardappels of wat dan ook. Je kan ervoor of erna sla eten of een sperzieboontje.

Rode wijn bij deze rode poon, maar wit kan ook, probeer eens een Portugese witte wijn, al is dit recept Italiaans, ik vermoed Zuid-Italiaans.


© 2005 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Smullen met rode poontjes Maeve van der Steen
Vandaag zal ik onthullen wat de lekkerste manier is om rode poon te bereiden, en als ik zeg rode poon, dan bedoel ik ook rode poon en geen rouget, (mul in het Nederlands) De mul is ook een schitterend, heerlijk visje, met een heel aparte smaak en eenvoudig klaar te maken, maar hij is nu erg in de mode, een goede reden om hem een keer links te laten liggen. Jamie Oliver doet zijn best maar.
Rode poon (aspitrigla cuculus) is een vis die je vaak op oude Hollandse schilderijen ziet en dat is logisch, want hij is prachtig! Wit-oranje-roze-rood van kleur en rond-driehoekig van vorm met een grote, strijdvaardige kop.

Een nadeel van de poon is dat hij nogal lastige graten heeft, maar dat went als je hem wat langer kent. Verder is hij door zijn vorm moeilijk egaal gaar te krijgen, een beetje geduld heb je wel nodig. In de oven bereiden is efficiƫnter dan in de koekenpan, zeker als het grotere exemplaren zijn, maar in de koekenpan wordt hij het allerlekkerst. Geen filetjes kopen, het vel en de graten geven nou juist de smaak.

Eerst een soort basisrecept:

De vis afdrogen, door de bloem, gemengd met wat zout, wentelen en in een dun laagje hete olie of boter rustig gaar bakken. Het velletje wordt nu goudroze van kleur en heerlijk knapperig. Schijfje citroen en eventueel een lepeltje mayonaise met wat peterselie erbij en voorzichtig en met veel aandacht eten.

En dan nu het gerecht waar je helemaal zonnig van wordt, het is ook eigenlijk echt iets voor0206 Rode poon de zomer, maar de ponen zijn nu prima dus zet de keukendeuren maar open!

Voor vier personen:

Vier kleine rode ponen, van ingewanden en eventueel van de kop ontdaan. Dat doet de visboer met liefde voor je.
Scheut olijfolie.
Blikje ansjovis.
Enkele eetlepels kappertjes (op azijn, de gewone dus).
Twee tenen knoflook uit de knijper.
Kopje fijngesneden peterselie.

Dep de vissen goed droog. Snijd de ansjovisjes in stukjes. Verhit de olie in een ruime koekenpan en bak de ansjovis even aan, doe de olie uit het blikje erbij en geniet van de mediterrane geuren die de keuken vullen en je naar vakantie doen verlangen. Leg de ponen voorzichtig in de pan. De vissen rondom bruin bakken, dan het vuur laag draaien en de peterselie en knoflook toevoegen. In ongeveer een kwartier gaar laten worden, dan de kappertjes toevoegen en serveren. Toegegeven, het kan er wat rommelig uitzien omdat misschien toch een stukje vis aan de bodem van de pan is gaan plakken, maar daarom niet getreurd, genieten is de boodschap.

Stokbrood of Turks brood erbij, echt niks anders, de smaak is zo volledig, en het eten van de vis moet met zoveel beleid gebeuren dat je niet moet worden afgeleid door aardappels of wat dan ook. Je kan ervoor of erna sla eten of een sperzieboontje.

Rode wijn bij deze rode poon, maar wit kan ook, probeer eens een Portugese witte wijn, al is dit recept Italiaans, ik vermoed Zuid-Italiaans.
© 2005 Maeve van der Steen
powered by CJ2