archiefvorig nr.lopend nr.

Nummer 5
Jaargang 1
11 december 2003
Bezigheden > Koken delen printen terug
Kant en klare kledder Maeve van der Steen

0105 Kant en klare kledderHet is zes uur. Je komt aan op het CS te Amsterdam. Je bent moe, je hebt honger en je hebt trek in een borrel. Er is vandaag niemand die voor je gaat koken en er is ook niemand die nu opspringt om met je mee te gaan eten in een restaurant. Je hebt zo ongeveer niks in huis en de AH op het station heeft alleen kledderig uitziende kant en klaar maaltijden en broccoli, dat moeten de studenten maar opeten. Vooruit, er ligt ook nog een zakje spinazie en een klein zakje aardappels, maar je was moe en je had wel zin om te eten en te drinken, maar niet om aardappels te schillen. Nu zijn er mensen die in zo’n situatie een boterham met kaas eten, of een eitje bakken. Of een pizzakoerier bellen. Maar ik behoor tot het soort mensen dat niet zonder zijn bord warm eten kan. Uiteraard kan je ook nog iets gaan halen bij de Thai of de Surinamer maar er zijn dagen dat je geen exotisch eten wil.

Hoe dit luxeprobleem op te lossen? Als je alleen bent, kan je een heel eind komen met wat plakjes worst, een blik kapucijners en een blaadje sla. Maar wat als er een serieuze maaltijd voor twee of meer personen op tafel moet komen en je bent te moe om te koken? De vraag is eigenlijk, bestaan er kant en klaar producten die eetbaar zijn? Volgens mij nauwelijks helaas, de meeste dingen zijn te zout of te zoet of te melig. Maar... er zijn uitzonderingen! Een daarvan is Aviko aardappelpuree. Natuurlijk is mijn eigen aardappelpuree (een ui en een teen knoflook meekoken, niet zuinig zijn met boter en aan het eind kloppen met een houten lepel) onweerstaanbaar lekker maar de Aviko is behoorlijk goed, wel een klontje boter toevoegen. De laatste tijd nergens meer gezien dus ik dacht, zouden ze nou werkelijk ongeveer het enige kant en klaar product (is daar geen andere naam voor te bedenken) dat een beetje lekker is, laten verdwijnen? Dus maar eens een mailtje eraan gewaagd en kreeg als antwoord dat het in de meeste supermarkten (Coop bijvoorbeeld) te verkrijgen is. Albert Heijn en Dirk van den Broek schitteren door afwezigheid op de lijst, waarom is mij een raadsel.

Ook vind ik de meeste soepen van Campbell’s heel lekker, vooral de selderijcrème -en overigens ben ik van mening dat de naam van de ontwerper van de etiketten van die blikjes minstens zo beroemd zou moeten zijn als Andy Warhol. De runderbouillon van Struik uit de glazen pot met een pakje bevroren soepgroente vijf minuten erin koken, geeft ook een troostrijk en puur smakend resultaat. De meeste groente uit de diepvries is trouwens wel goed. En kaasfondue uit een pak ook, stokbrood is handig om altijd in de diepvries paraat te hebben. Uw suggesties graag naar De Leunstoel! (maeve@deleunstoel.nl)

Maar met Kerstmis gaan we natuurlijk uitgebreid koken, dus hier vast een eenvoudig recept voor een heerlijke spruitjesmousse voor bij het kerstdiner, heel goed als er wild op het menu staat, gebraden wilde eend of hazenrug bijvoorbeeld.

Als bijgerecht bij de hoofdgang voor ± zes personen:
750 gram kleine spruitjes
een achtste slagroom
een ei
enkele eetlepels boter
zout, versgemalen peper, nootmuskaat, korianderpoeder
wat fijngesneden peterselie

De spruitjes met wat zout gaar koken maar niet te gaar, even goed opletten, ze moeten al van fel- naar vaalgroen zijn getransformeerd en ze moeten zacht zijn maar nog niet papperig. Een kwartier a twintig minuten is waarschijnlijk genoeg. Afgieten en een beetje kookwater bewaren. Nu de staafmixer erin en er een puree van maken, de room, de boter en eventueel nog wat zout, veel peper uit de molen, nootmuskaat en een beetje korianderpoeder toevoegen. Luchtig dooreen roeren, even proeven of het niet te flauw is en tot slot het losgeklopte ei erbij doen. Als het geheel te stevig is, wat kookvocht toevoegen. In een vuurvaste schaal serveren met wat peterselie erover. Of leg een elegant bolletje op ieder bord. Heel goed van tevoren te maken, maar dan het ei pas voor het opwarmen erbij doen.

En als je met kerst van de haas of eend nog iets over hebt, restjes vlees, botten en jus nooit weggooien, daar maak je een heerlijke ragoût van de volgende dag, of de dag dáárna –als je wel wilt koken maar geen zin hebt om boodschappen te doen.

Smakelijke Kerst en een Oud en Nieuw met veel bubbels!

© 2004 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Kant en klare kledder Maeve van der Steen
0105 Kant en klare kledderHet is zes uur. Je komt aan op het CS te Amsterdam. Je bent moe, je hebt honger en je hebt trek in een borrel. Er is vandaag niemand die voor je gaat koken en er is ook niemand die nu opspringt om met je mee te gaan eten in een restaurant. Je hebt zo ongeveer niks in huis en de AH op het station heeft alleen kledderig uitziende kant en klaar maaltijden en broccoli, dat moeten de studenten maar opeten. Vooruit, er ligt ook nog een zakje spinazie en een klein zakje aardappels, maar je was moe en je had wel zin om te eten en te drinken, maar niet om aardappels te schillen. Nu zijn er mensen die in zo’n situatie een boterham met kaas eten, of een eitje bakken. Of een pizzakoerier bellen. Maar ik behoor tot het soort mensen dat niet zonder zijn bord warm eten kan. Uiteraard kan je ook nog iets gaan halen bij de Thai of de Surinamer maar er zijn dagen dat je geen exotisch eten wil.

Hoe dit luxeprobleem op te lossen? Als je alleen bent, kan je een heel eind komen met wat plakjes worst, een blik kapucijners en een blaadje sla. Maar wat als er een serieuze maaltijd voor twee of meer personen op tafel moet komen en je bent te moe om te koken? De vraag is eigenlijk, bestaan er kant en klaar producten die eetbaar zijn? Volgens mij nauwelijks helaas, de meeste dingen zijn te zout of te zoet of te melig. Maar... er zijn uitzonderingen! Een daarvan is Aviko aardappelpuree. Natuurlijk is mijn eigen aardappelpuree (een ui en een teen knoflook meekoken, niet zuinig zijn met boter en aan het eind kloppen met een houten lepel) onweerstaanbaar lekker maar de Aviko is behoorlijk goed, wel een klontje boter toevoegen. De laatste tijd nergens meer gezien dus ik dacht, zouden ze nou werkelijk ongeveer het enige kant en klaar product (is daar geen andere naam voor te bedenken) dat een beetje lekker is, laten verdwijnen? Dus maar eens een mailtje eraan gewaagd en kreeg als antwoord dat het in de meeste supermarkten (Coop bijvoorbeeld) te verkrijgen is. Albert Heijn en Dirk van den Broek schitteren door afwezigheid op de lijst, waarom is mij een raadsel.

Ook vind ik de meeste soepen van Campbell’s heel lekker, vooral de selderijcrème -en overigens ben ik van mening dat de naam van de ontwerper van de etiketten van die blikjes minstens zo beroemd zou moeten zijn als Andy Warhol. De runderbouillon van Struik uit de glazen pot met een pakje bevroren soepgroente vijf minuten erin koken, geeft ook een troostrijk en puur smakend resultaat. De meeste groente uit de diepvries is trouwens wel goed. En kaasfondue uit een pak ook, stokbrood is handig om altijd in de diepvries paraat te hebben. Uw suggesties graag naar De Leunstoel! (maeve@deleunstoel.nl)

Maar met Kerstmis gaan we natuurlijk uitgebreid koken, dus hier vast een eenvoudig recept voor een heerlijke spruitjesmousse voor bij het kerstdiner, heel goed als er wild op het menu staat, gebraden wilde eend of hazenrug bijvoorbeeld.

Als bijgerecht bij de hoofdgang voor ± zes personen:
750 gram kleine spruitjes
een achtste slagroom
een ei
enkele eetlepels boter
zout, versgemalen peper, nootmuskaat, korianderpoeder
wat fijngesneden peterselie

De spruitjes met wat zout gaar koken maar niet te gaar, even goed opletten, ze moeten al van fel- naar vaalgroen zijn getransformeerd en ze moeten zacht zijn maar nog niet papperig. Een kwartier a twintig minuten is waarschijnlijk genoeg. Afgieten en een beetje kookwater bewaren. Nu de staafmixer erin en er een puree van maken, de room, de boter en eventueel nog wat zout, veel peper uit de molen, nootmuskaat en een beetje korianderpoeder toevoegen. Luchtig dooreen roeren, even proeven of het niet te flauw is en tot slot het losgeklopte ei erbij doen. Als het geheel te stevig is, wat kookvocht toevoegen. In een vuurvaste schaal serveren met wat peterselie erover. Of leg een elegant bolletje op ieder bord. Heel goed van tevoren te maken, maar dan het ei pas voor het opwarmen erbij doen.

En als je met kerst van de haas of eend nog iets over hebt, restjes vlees, botten en jus nooit weggooien, daar maak je een heerlijke ragoût van de volgende dag, of de dag dáárna –als je wel wilt koken maar geen zin hebt om boodschappen te doen.

Smakelijke Kerst en een Oud en Nieuw met veel bubbels!
© 2004 Maeve van der Steen
powered by CJ2